Живопис, број 11

Са радошћу обавештавамо љубитеље црквене уметности да је изашао нови број часописа за неговање црквене уметности Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију Живопис. У оквиру богате издавачке делатности те високошколске установе, из штампе je  изашао и нови 11. број часописа Живопис за 2022. годину са богатим иконографским садржајем.

Богат садржајем и илустрацијама, нови  број Живописа на репрезентативан начин доноси  текстове посвећене црквеној уметности, чији су аутори домаћи и инострани угледни уметници, самостални истраживачи и професори богословски наука: Владан Таталовић,  Нинослав Качарић, Жељко В. Калуђеровић, Дарко Стојановић, Недељко Ристановић, Жељка Деспотовић, Мара Ђуровић, Дуња Тадић, Тодис Константинос, Гианлуца Буси, Мирослав Симијуновић, Војислав Луковић, Горан Јовић, Срђан Ћосић, Милица Котераш, Андреи Мусат и Јово Лакић.

Живопис је часопис који излази од 2007. године. У часопису се публикују радови мултидисциплинарних тема из друштвено-хуманистичких наука, ужих уметничко-научних области и уметничко-богословског карактера. Публикују се оригинални научни и стручни чланци, прегледни чланци, саопштења, критике, полемике, прикази, пројекти, интервјуи и преводи из области црквене уметности и теологије као и других дисциплина које су у служби развоја црквене уметности и богословске мисли. Часопис има три тематске области: Студије (из теологије, историје уметности, музикологије, архитектуре, хемије, физичке хемије); Уметности (црквено сликарство: иконопис, фрескопис, мозаик, вајање и друго); Обнова и чување (методологија конзервације и рестаурације икона на дрвету и платну, фрескама и каменим здањима). У часопису се могу објавити искључиво чланци који се први пут објављују, након две позитивне рецензије. Живопис је часопис отвореног приступа и доступан је на интернет страници издавача https://akademijaspc.edu.rs/живопис/ .Часопис излази једанпут годишње и у процесу је категоризације научних часописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а од 2021. године Живопис је индексиран у међународној бази научних часописа ERIH PLUS. Прилози објављени у Живопису опремљени су дигиталним идентификаторима објекта — DOI, као и УДК бројевима, док су чланци из Живописа каталогизовани у базама Народне библиотеке Србије, и претраживи преко каталога Кооперативног онлајн библиографског система и сервиса Кобис (https://sr.cobiss.net/).

презвитер др Дарко Стојановић