Хришћански свет

Брак је чудесни дар љубави Божје

Десети Светски сусрет породице у Риму почео је 22. јуна 2022. године Фестивалом породице у Дворани Павла VI у присуству папе Фрање који је том приликом поручио: -Можемо рећи да кад год се мушкарац и жена заљубе, Бог им нуди дар; тај дар је брак. То је чудесни дар који садржи снагу личне љубави Божје: љубави снажне, трајне, верне и спремне да крене испочетка после сваког неуспеха или тренутка слабости. Брак није формалност кроз коју пролазите, већ се венчавате јер желите да свој брак градите на Христовој љубави која је чврста као стена.

Делегација Центра Симон Визентал у Ватикану

Папа Фрања примио је 22. јуна 2022. године примио је делегацију Центра Симон Визентал. Ватикан није саопштио детаље састанка. Представници знаменитог Центра против антисемитизма последњи су пут посетили Ватикану у јануару 2020. године поводом 75. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц. Папа је оштро осудио сваки облик антисемитизма и позвао хришћане и Јевреје да више размишљају о заједничком наслеђу. Центар Симон Визентал је организација основана 1977. године за проучавање холокауста и проналажење одбеглих нацистичких ратних злочинаца. Седиште центра се налази у Лос Анђелесу, са одељењима у Њујорку, Мајамију, Јерусалиму, Паризу и Буенос Ајресу.

Историја хршћанства и Цркава

Хршћанска садашњост је објавила нову књигу Историја хршћанства и Цркава", са поднасловом Од почетака до наших дана, истакнутог аутора Роберта Русконија, некадашњег професора Историје хршћанства и Цркава на Универзитеу Roma Tre.

Књига обрађује више од две хиљаде година историје хршћанства и Цркава, уз поделу великог временског лука на античко, средњовековно, модерно и савремено доба, заустављајући се на неким темељним прекретницама као што су проповедања Исуса из Назарета до статуса religio licita у време цара Константина, од темеља хршћанске Европе до ширења хришћанства по целом свијету.

Протеривање хршћана је циљана стратегија

Уочи Светског дана избеглица, који се обележава 20. јуна, организација за верске слободе Open Doors скренула је пажњу на угроженост прогоњених хршћана широм света. Према недавном извештају те међународне хуманитарне организације која се бави прогонима хршћана, у многим земљама протеривање хршћана је заправо намерна стратегија у верским прогонима.

Синод Старокатоличке цркве у Олтену

На позив Преузвишеног Бискупа у Швајцарској др Харалда Рајна, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј узео је учешће на заседању 155. Синода Старокатоличке цркве у Швајцарској који се одржавао у Олтену 10. и 11. јуна 2022. године.

У току заседања владику Андреја срдачно је поздравио бискуп Харалд изразивши захвалност што се Епископ одазвао љубазном позиву за присуство седницама Синода у својству госта.

Напад на католичку цркву у Нигерији

Бројне су жртве, међу њима и деца, покоља у цркви Sветог Фрање Ксаверског у Ову, у Нигерији. За време богослужења на празник Духова, 5. јуна 2022. године, наоружане особе су упале у цркву на северозападу земље, у нигеријској држави Ондо, која је до сада била једна од најмирнијих у земљи, где је према локалним изворима убијено најмање 50 људи. Према извештајима, детониран је и експлозив, а убијених је више од 50.