Беседа Владике Хризостома приликом примопредаје објеката СПЦ - 15. септембар 2008.

Постоване даме и господо,

браћо и сестре Призренци,

Велика нам је част и радост да као представник Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла и Светог Архијерејског Синода СПЦ, данас присуствујемо овом значајном догађају, заједно са Њ.П. викарним Епископом Липљанским Теодосијем, потпредседником Косовско-метохијског одбора Св. Арх. Сабора и чланом Комисије за обнову, као и високопречасним протојерејем ставрофором Милутином Тимотијевићем, ректором Призренске Богословије.

Након више од четири године, Владичански двор у Призрену, као симбол вишевековног присуства наше Цркве на овом простору, подигнут је из рушевина, а са њим заједно обновљено је још неколико значајних објеката СПЦ у овом древном граду, укључујући и стару зграду Богословије – Задужбину Симе Игуманова.

Поред тога што преносимо чврсту подршку Св. Архијерејског Сабора и Синода раду меморандумске Комисије за обнову, користимо ову прилику да пре свега захвалимо Европској Комисији као донатору који је омогућио обнову Владичанског двора и Богословије.

Даме и господо, овим примером дали сте снажну подршку процесу обнове и изнад свега повратку нашег народа на Косово и Метохију. Нека Господ награди све вас који сте се потрудили на овом делу. Искрено се надамо да ћете и даље подржавати не само обнову наших светиња, већ и још више помоћи нашем народу да обнови порушено и врати се на своја огњишта.

Драга браћо и сестре Призренци, хвала и вама што сте дошли да присуствујете овом догађају. Наша Црква је увек била и остала са својим народом и водила га кроз сва тешка искушења дајући му пример и укрепљење. Зато смо и данас овде да вас у име Св. Арх. Синода позовемо да у вери и нади заједно са својом Црквом обновите духовни живот у овом древном граду, као своји на своме.

У одлуци Св. Архијерејског Сабора из маја ове године послана је снажна духовна порука да примањем обновљене Епископске резиденције у Призрену, Богословије и других обновљених објеката СПЦ потврђујемо чврсту намеру наше Цркве да охрабримо свештенство и српски православни народ на опстанак и повратак на њихова вековна огњишта на Косову и Метохији.

То је и наша најјача духовна порука коју вам данас доносимо у име Св. Арх. Синода, преносећи молитве Његове Светости Патријарха Павла и наше браће Архијереја, који се непрестано моле за вас да вас Господ Христос учврсти у трпљењу и нади, али и сведочењу наше вере и нашег историјског присуства на овим просторима.