Бранка Кнежевић (1922–2021)

Бранка Кнежевић, заслужни истраживач средњовековних манастира на простору Епархије тимочке, преминула је у 99. години живота. Рођена је у Марибору (Словенија) 28. фебруара 1922. године. Основну и средњу школу завршила је у Травнику (БиХ), а Женску стручну учитељску школу у Београду (1941). Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Београду на одсеку за историју уметности (1963). Била је професор у основној школи „Старина Новак“ и Текстилном школском центру у Београду.

Спровела је већи број научних истраживања из области историје и историје уметности. Вршила је теренска истраживања споменика културе о којима се до тада није знало много. Проучавала је десетине средњовековних цркава и манастира, затим поједине области и руднике на територији Србије, Македоније и Црне Горе. Била је чланица Матице српске, Друштва конзерватора Србије, Удружења ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије и Спортског друштва Раднички (Клуб планинара).

Библиографија њених радова, од којих су многи посвећени манастирима Епархије тимочке, као и запажања о њеном истраживачком раду на подручју Тимока и Крајине, објављени су у „Зборнику радова: 800 аутокефалности Српске православне цркве у Епархији тимочкој“ (Епархија тимочка, Зајечар 2020). У припреми је њено последње дело, а прва монографија, „Манастир Крепичевац“ које ће изаћи у издању Епархије тимочке.

Извор: Епархија тимочка