„Цр­ква“ - Ка­лен­дар Срп­ске Па­три­јар­ши­је за про­сту 2017.

„Цр­ква“  - Ка­лен­дар Срп­ске Па­три­јар­ши­је за про­сту 2017. го­ди­ну. Из­да­вач Све­ти Ар­хи­је­реј­ски Си­нод Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве. Глав­ни и од­го­вор­ни уред­ник про­то­је­реј-ста­вро­фор др Са­во Б. Јо­вић, Бе­о­град, де­цем­бар 2016. го­ди­не

Ка­лен­да­ри, оми­ље­не пу­бли­ка­ци­је још од вре­ме­на на­ци­о­нал­ног пре­по­ро­да, са кра­ја XVI­II и по­чет­ка XIX ве­ка, има­ју из­ра­зи­то по­у­чи­тељ­ну уло­гу у срп­ском на­ро­ду. Ка­лен­дар „Цр­ква“ је сва­ка­ко нај­пре­по­зна­тљи­ви­ја пу­бли­ка­ци­ја та­кве вр­сте. Њу од вре­ме­на па­три­јар­ха Вар­на­ве Ро­си­ћа (1930-1937) са на­ро­чи­том па­жњом и бри­жљи­во­шћу об­ја­вљу­је Све­ти Ар­хи­је­реј­ски Си­нод Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве. Вук Сте­фа­но­вић Ка­ра­џић је на јед­ном ме­сту ре­као да ка­лен­да­ри има­ју нај­ве­ћи ути­цај, јер их ли­ста­ју, чи­та­ју и од­ре­ђе­на зна­ња из њих до­би­ја­ју па­сти­ри, зе­мљо­рад­ни­ци и Ср­би пред­став­ни­ци гра­ђан­ског и дру­гих ста­ле­жа. Пре­вас­ход­на на­ме­на та­квих из­да­ња је да ука­зу­је на вре­ме, да по­ка­же рас­по­ред не­по­крет­них и по­крет­них пра­зни­ка, ве­ли­ких цр­кве­них ка­ме­на ме­ђа­ша у све­ту про­ла­зно­сти ко­ји се уз­но­си ка веч­но­сти. Ту су ве­ли­ки Го­спод­њи и Бо­го­ро­ди­чи­ни пра­зни­ци, као и сва­ко­днев­ни све­ти, за­тим тра­ја­ње по­сто­ва, рас­по­ред не­дељ­них чи­та­ња апо­сто­ла и Је­ван­ђе­ља, ме­се­че­ве ме­не и све што је у хри­шћан­ском вре­ме­ни­ку по­треб­но упи­са­ти.

Ка­лен­дар „Цр­ква“ и ове, као и сва­ке го­ди­не, да­је пре­глед ста­ња у цен­трал­ним цр­кве­ним те­ли­ма и ор­га­ни­ма (Све­ти Ар­хи­је­реј­ски Си­нод, Па­три­јар­шиј­ски управ­ни од­бор), као и бо­го­слов­ско-про­свет­ним уста­но­ва­ма (Пра­во­слав­ни бо­го­слов­ски фа­кул­те­ти у Бе­о­гра­ду, Ли­бер­ти­ви­лу и Фо­чи, Ака­де­ми­ја за умет­но­сти и кон­сер­ва­ци­ју, за­тим Бо­го­сло­ви­је у Бе­о­гра­ду, Срем­ским Кар­лов­ци­ма, При­зре­ну, ма­на­сти­ру Кр­ки, Фо­чи, Це­ти­њу, Кра­гу­јев­цу и Ни­шу). По­том има­мо из­ве­шта­је са хи­ро­то­ни­ја и усто­ли­че­ња но­вих ар­хи­је­ре­ја, као и по­дат­ке о но­во­ру­ко­по­ло­же­ним све­ште­ни­ци­ма свих епар­хи­ја Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве у про­те­клој 2016. го­ди­ни, са њи­хо­вим фо­то­гра­фи­ја­ма. У Ка­лен­да­ру су по пр­ви пут об­ја­вље­не и фо­то­гра­фи­је Ње­го­ве Све­то­сти и свих ар­хи­је­ре­ја на­ше Цр­кве.

Од ве­ли­ких и ва­жних до­га­ђа­ја у 2016. го­ди­ни, на стра­ни­ца­ма овог Ка­лен­да­ра, пре­не­те су ре­пор­та­же о по­се­ти Ње­го­ве Све­то­сти ца­ри­град­ског Па­три­јар­ха Вар­то­ло­ме­ја епар­хи­ја­ма за­гре­бач­ко-љу­бљан­ској и сла­вон­ској, као и ве­ли­ко­му­че­нич­ком Ја­се­нов­цу (4. сеп­тем­бра 2016. го­ди­не) и осве­ће­ње но­во­са­гра­ђе­ног хра­ма по­све­ће­ног Све­том Јо­ва­ну Вла­ди­ми­ру у Ба­ру (25. сеп­тем­бра 2016. го­ди­не).

Што се ти­че исто­риј­ских ју­би­ле­ја и го­ди­шњи­ца ве­за­них за лич­но­сти и до­га­ђа­је срп­ске цр­кве­но-на­род­не исто­ри­је, за 2017. го­ди­ну на стра­ни­ца­ма Ка­лен­да­ра се на­ла­зе ра­до­ви и сту­ди­је о сле­де­ћим ва­жним те­ма­ма: ака­де­мик про­фе­сор др Пре­драг Пу­зо­вић под­се­ћа на го­ди­шњи­це, и то: 80-го­ди­шњи­цу од упо­ко­је­ња па­три­јар­ха Вар­на­ве Ро­си­ћа и 60-го­ди­шњи­цу упо­ко­је­ња ми­тро­по­ли­та Јо­си­фа Цви­јо­ви­ћа; углед­ни књи­жев­ник Ми­ло­ван Ви­те­зо­вић на­пи­сао је на­дах­нут чла­нак о Ву­ку Сте­фа­но­ви­ћу Ка­ра­џи­ћу; мо­нах Иг­на­ти­је Мар­ко­вић је пи­сао о мо­на­ху и пе­сни­ку Ва­ле­ри­ја­ну Бо­шња­ко­ви­ћу; ар­хи­ман­дрит Ти­хон Ра­ки­ће­вић се по­све­тио од­но­су Све­то­г Са­ве и Сте­фа­на Пр­во­вен­ча­ног на је­дан нов и свеж на­чин об­ра­див­ши ста­ру ин­спи­ра­тив­ну те­му срп­ског сред­ње­ве­ко­вља; др Дра­го­љуб Мар­ја­но­вић, та­лен­то­ва­ни ви­зан­то­лог мла­ђе ге­не­ра­ци­је, под­се­тио је исто­ри­о­граф­ским тек­стом да се при­бли­жа­ва 800-го­ди­шњи­ца ау­то­ке­фал­но­сти Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве, од­но­сно 8 ве­ко­ва од хи­ро­то­ни­је Све­то­га Са­ве за пр­вог Ар­хи­е­пи­ско­па „срп­ских и по­мор­ских зе­ма­ља“; и пот­пи­сник ових ре­до­ва је на­пи­сао два ра­да о го­ди­шњи­ца­ма Све­тог де­спо­та Сте­фа­на Ла­за­ре­ви­ћа, по­во­дом 640 го­ди­на од ро­ђе­ња (1377. го­ди­не) и 590 го­ди­на од упо­ко­је­ња (1427. го­ди­не), као и о 470-го­ди­шњи­ци об­но­ве Пећ­ке Па­три­јар­ши­је у вре­ме па­три­јар­ха Ма­ка­ри­ја Со­ко­ло­ви­ћа (1557. го­ди­не).

Ка­лен­дар „Цр­ква“ за про­сту 2017. го­ди­ну је ве­о­ма ле­по ли­ков­но опре­мљен, до­но­се­ћи фо­то­гра­фи­је ма­на­сти­ра из го­то­во свих епар­хи­ја Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве, сим­во­ли­шу­ћи је­дин­ство и пу­но­ћу Хри­сто­вог Те­ла у исто­ри­ји.

Про­то­је­реј-ста­вро­фор др Са­во Б. Јо­вић го­ди­на­ма успе­шно но­си од­го­вор­ност уре­ђе­ња цр­кве­ног де­ла ка­лен­да­ра, оног ко­ји ука­зу­је на цр­кве­но-пра­знич­но вре­ме, а не­ко­ли­ко го­ди­на уна­зад у кон­ти­ну­и­те­ту и овог Ка­лен­да­ра „Цр­ква“ ко­ји има цр­кве­но-ди­дак­тич­ки сми­сао и свр­ху. Са већ ухо­да­ном гру­пом са­рад­ни­ка, ви­со­ко­пре­ча­сни про­та Са­во за на­ред­но ле­то Го­спод­ње 2017. уре­дио је Ка­лен­дар „Цр­ква“ ко­ји ква­ли­те­том и ре­пре­зен­та­тив­но­шћу, мо­гло би се ре­ћи, над­ма­шу­је прет­ход­на из­да­ња истог. На­да­мо се да ће па­ро­хиј­ски све­ште­ни­ци, ма­на­стир­ски на­сто­ја­те­љи и ста­ре­ши­не пре­по­зна­ти ви­ше­стру­ку ко­ри­сност ова­квог из­да­ња ко­ји по­ди­же ни­во цр­кве­не кул­ту­ре и по­бо­жно­сти у на­шем на­ро­ду, те све­срд­но исти на­ба­ви­ти за сво­је вер­ни­ке, хра­мо­ве и све­ште­не оби­те­љи. То­пло пре­по­ру­чу­је­мо Ка­лен­дар „Цр­ква“ за 2017. го­ди­ну ко­ји је и ове го­ди­не са ве­ли­ким тру­дом уред­но од­штам­пан и ко­ји се мо­же на­ба­ви­ти у цр­кве­ним књи­жа­ра­ма.

мр Ра­до­ван Пи­ли­по­вић