ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ - БАВАНИШТЕ 2008.

баваништеУ Баваништу су, у намери организатора да окупи што већи број деце, у циљу чувања српске културне баштине, обичаја и православне вере, уз Божју помоћ, од 23. до 25. маја одржани, седми по реду, ''Дани ћирилице''. Окосницу манифестације чини конкурс за најуспешнији литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез и рељеф. Конкурс је намењен ученицима основних и средњих школа.Тема за литерарни рад је била ''Зашто пишем ћирилицом'', а за ликовне радове ''Доброта''.

Ове године је на конкурсу учествовало 2190 ученика из 146 школа из стотинак места из Србије, Републике Српске и Норвешке. Због великог броја изванредних радова, жири је, уместо предвиђених 45 награда, доделио 50 награда и 40 похвала. За најуспешније школе проглашене су ОШ ''Васа Чарапић'' из Белог Потока и ОШ ''Никола Тесла'' из Раковице.

Дипломе, похвале и награде подељене су у суботу, 24. маја, на дан Светих Ћирила и Методија, након чега су присутни присуствовали резању славског колача.

баваништеПратеће програме чинили су: изложба најлепших дечјих радова приспелих на конкурс, изложба икона студената Академије СПЦ за живопис и консервацију, изложба керамике настале на малим колонијама у Баваништу, изложба везених иницијала Љиљане Коковић, изложба тканих и везених радова жена окупљених око Центра за културу у Гроцкој и округли сто на тему ''Фолклор данас'' (пети циклус), који је припремио проф. др Ненад Љубинковић, а водила мр Смиљана Ђорђевић.

Малу радионицу калиграфије успешно је водио професор Драган Боснић.

До Манастира Баваниште, подигнуг у столетној храстовој шуми на ободу села, учесници манифестације су, и ове године, најрадије ишли фијакером .

Народне песме и игре изводили су: Фолклорни ансамбл ''Тиквеш'' из Кавадараца, фолклорне групе из Блаца, Глогоња и Гроцке и свих пет група КУД-а ''Жарко Зрењанин'' из Баваништа.

У суботу, 31. маја, првонаграђени ученици, заједно са старијим дечјим ансамблом КУД-а ''Жарко Зрењанин'', обишли су Музеј СПЦ, Саборну цркву и Вукову задужбину, а потом били на пријему код ЊКВ Принца Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић.

баваништеОрганизатори манифестације су КУД ''Жарко Зрењанин'' и Огранак Вукове задужбине у Баваништу, у сарадњи са ОШ ''Бора Радић'', Црквеном општином Баваниште и другим људима добре воље. Ближе информације могу се наћи на адреси: www.cirilica.org.yu

Цитати из награђених радова

Јелена Танасковић: Моја ми ћирилица личи на славску погачу која се тако једноставно спрема, али се без ње не може замислити ни једна слава. Тако ни ја не могу да замислим српску културу и књижевност без ћирилице.

Милош Ршумовић: Велики смо Срби, а зашто да нисмо, имамо свој језик, културу и писмо.

Дарио Дринић: Брани ме перо моје више него мач, као што ме штити и мој језик узвишен и савршен. Љуља ми децу, оружа војаке и брани нејач, али ме правда и мије пред небесима.

Тијана Стојаковић: Поносно држим оловку и нижем азбуку слово по слово у прелепи ћилим ћирилице. Бранећи тако оно што је наше.

Игор Цимеша: Увек и изнова наметне слова / сила из срца, нежна и блага, / словенско писмо у мојој души / к'о чувар домаћег књижевног прага.