Дани ћирилице - Баваниште 2011

Дани ћирилице покренути су у Баваништу пре десет година са жељом да допринесу очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Окосницу манифестације чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез и рељеф. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, као и иницијали слова ћ и слова ж.

До сада је на конкурсу учествовало око дванаест хиљада ученика основних и средњих школа, од којих нешто мање од седам хиљада задње две године, из 250 школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Француске, Немачке, Норвешке, Јужне Африке, Аустралије и Америке.

Литерарне радове, оцењивао је жири у саставу: проф. др Миодраг Матицки, Љиљана М. Симић и академик Видојко Јовић. Ликовне радове одабирао је жири у саставу: проф. мр Драган Боснић. проф. мр Васа Доловачки и проф. др Сузана Полић - Радовановић.

Најбољи литерарни радови штампани су у два зборника, (уз помоћ МЗД и МП), док су најлепши ликовни радови излагани у више градова Србије, најчешће у Београду: на Сајму књига, у Храму Светог Саве, Народној библиотеци,...

Пратећи програми су: колонија керамике, радионице калиграфије и керамике, изложба радова студената Академије СПЦ за живопис и консервацију, изложба најлепших дечјих радова приспелих на конкурс, изложба керамике, као и округли сто на тему ''Фолклор данас'', у чијем раду је до сада учествовало више од тридесет доктора наука, магистара и студената, међу којима неколико универзитетских професора и научних сарадника.

У програму учествују и фолклорни ансамбли из Србије, заграничја и расејања.

Организатори су КУД ''Аца Обрадовић'' и Огранак Вукове задужбине у Баваништу, у сарадњи са Министарством просвете, ОШ ''Бора Радић'', Црквеном општином, ДВД-ом, Активом жена и другим људима добре воље.

За Огранак Вукове задужбине и
КУД ''Аца Обрадовић''
Баваниште
Вера Секулић

ПОЗИВАЈУ УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА
ДА СЕ ОДАЗОВУ НА

К О Н К У Р С

Д А Н И Ћ И Р И Л И Ц Е
Б А В А Н И Ш Т Е 2 0 1 1.

Организатор је за тему одабрао

п о ј а м
Б Р А Т

Конкурсом су обухваћени:

1. Литерарни рад (до једне куцане стране),
2. Илустрација,
3. Калиграфски текст (десет до 30 речи),
4. Вез (величине џепне марамице),
5. Рељефни облик (до 2 дм3),
као и

ИНИЦИЈАЛ СЛОВА Ж

-Оцењиваће се само радови израђени од постојаних материјала;
-Радови се не враћају

Моле се учитељи, вероучитељи, наставници и професори да помогну својим ученицима, као и да најбоље радове, са именима аутора на полеђини, доставе на адресу Огранка у Баваништу до 15. априла 2011.

Стручни жири прогласиће три најбоља рада за сваки узраст, за чије ауторе ће организатор обезбедити награде.
Организатор ће наградити и најуспешнијег наставника и прогласити најуспешнију школу.

Свечано уручење награда обавиће се у Баваништу 14. маја 2011. годинe