Директор Радојевић посетио МОБУ 2013.

Директор Радојевић посетио МОБУ 2013.
Директор Радојевић посетио МОБУ 2013.
Директор Радојевић посетио МОБУ 2013.
Директор Радојевић посетио МОБУ 2013.

На позив Епископа шабачког Господина Лаврентија, директор Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић са својим сарадницима др Томиславом Бранковићем и Мирољубом Радосављевићем посетио је 30. јула 2013. године манастир Светог Николаја у Соколу где се сусрео са учесницима манифестације МОБА 2013.

Представнике Канцеларије сачекао је Епископ Лаврентије са свештеницима и детаљније упознао госте са овогодишњим програмом МОБЕ. Суштина МОБЕ огледа се у окупљању српске деце из расејања, деце из Србије, пре свега са Косова и Метохије и Републике Српске, ради очувања српског језика, традиције, историје и обичаја српског народа.

Деца у Соко Граду ове године бораве 21 дан, под надзором васпитача и стручних сарадника, где уз дружење присуствују и предавањима из горе поменутих области.

Ове године у манифестацији учествује 125. деце и то: 11 Руса који су рођени и живе у Немачкој, 25 са Косова,  26 из Македоније, 8 из Америке,  2 из Аустрије, 1 из Словеније, 15 из Републике Српске и 37 из Србије. У групи младих девојака из Чикага једна од њих је директни потомак Николе Тесле.

Деца су за госте припремила краћу приредбу у трајању од четрдесет минута, а свакако је најјачи утисак оставила женска певачка група из Чикага певањем Косовских песама. Ваља рећи и то да ове младе девојке врло слабо или уопште не говоре српски језик.

Пре почетка приредбе деци су се обратили Епископ Лаврентије и др Милета Радојевић.

После Соко Града др Радојевић са својим сарадницима  обишао је  село Богоштицу и манастирски комплекс који ће по идеји Владике Лаврентија  бити центар окупљања уметника (сликара, песника итд.). Сама црква је реплика Његошеве капеле са Ловћена, а центар је посвећен великој Српској песникињи Десанки Максимовић.

Центар је у потпуности завршен и преостало је још сређивање и набавка ентеријера. У манастиру је тренутно један монах.

Крупањ је живописна варошица и на неки начин центар овога краја. У порти се налазе два храма, један поред другог. Старија црква је покривена шиндром, али је дошло до знатних оштећења крова који би свакако требало заменити. У новијем храму који је потпуно живописан налази се и костурница где су похрањени остаци српских ратника са Мачковог камена из 1914. године, а који је у непосредној близини Крупња. Спомен костурници потребна је темељна реконструкција.

На крају посете Епархији шабачкој представници Канцеларије посетили су село Красаву, где је подигнут потпуно нови храм и парохијски дом, захваљујући помоћи мештана, пре свега једног од њих који се успешно бави бизнисом у Русији и који се на овај начин одужио завичају, као и средствима Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама.

Извор: vere.gov.rs