Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)

Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)
Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)
Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)
Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)

У низу манифестација којима се обиљежава стогодишњица страдања Срба у аустроугарском логору у Добоју, изложба „Добојски логор - култура сјећања (1915-2015)“ која је отворена у Музеју Добој и свечана академија у Дому културе, представљају увод у литургијско прослављање добојских новомученика и жртава добојске интернације.

Логорашке бараке ограђене бодљикавом жицом примиле су прве српске заточенике у Добоју 27. децембра 1915. године. Документаристичко-архивистичка изложба посвећена је успомени на Добојски логор, а приказује историјски развој сјећања и памћења локалне средине на добојско мучилиште из Првог свјетског рата. Познато је да је Српска православна црквена општина добојска 1938. године организовала велику националну манифестацију освећења споменика, спомен-костурнице и спомен-цркве Светих апостола Петра и Павла у Добоју. Том приликом штампана је и „Споменица посвећена жртвама добојске интернације и Првог свјетског рата“ у фототипском издању, једна доиста важна публикација која је у наше вријеме постала права ријеткост и библиофилски раритет.

Како би се отклониле мистификације и одупрли злобној ревизији српске историје Архијерејско намјесништво добојско на челу са архијерејским намјесником протојерејем-ставрофором Мирком Николићем организовало је штампање фототипског издања „Добојске споменице“. Поновљено издање је изашло у импозантном тиражу, предговор је написао Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, а око уређења и поговора се постарао историчар Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве из Београда.

Својеврсна промоција „Споменице“ пропраћена је изложбом коју су у Музеју у Добоју отворили директор Музеја Небојша Драгојловић, директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић и замјеник градоначелника Добоја г. Драган Василић. Изложбу „Добојски логор - култура сјећања 1915-2015. године“ отворио је Преосвећени Владика зворничко-тузлански г. Хризостом, осврнувши се на досадашње напоре око припреме и благословивши све присутне. Поред реплика архивских докумената, фотографија и штампе, на изложби су приказана и имена свих познатих добојских логораша, која су исписали ђаци добојских средњих школа.

Гости, узванице и сви пристуни су потом прешли у Дом културе у коме је обиљежавање стогодишњице Добојског логора, страшног аустро-угарског мучилишта за Србе, настављено свечаном академијом. На хорско-сценском и поетском наступању у препуној сали Дома културе, које је у фокусу имало подсјећање на жртве и страдање добојских заточеника учествовали су Српско црквено-пјевачко друштво „Богољубље“ из Добја, књижевнице Рада Јањушић и Оља Радојчић-Васиљевић чија су поетска остварења на тему Добојског логора оставила снажан утисак на све присутне. Стихове пјесника Добрице Ерића посвећене Републици Српској рецитовао је г. Миленко Глигорић. Поред епископа Хризостома и замјеника градоначелника Добоја на свечаној академији је говорио и Радомир Граонић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Овакве кулутрно-просвјетне активности свештенства Архијерејског намјесништва добојског и надлежних институција кутлтуре, као и локаних власти и органа Републике Српске, свакако су путоказ и подстицај за све будуће активности на пољу историјских догађаја и јубилеја која ће се његовати у чувати на простору Епархије зворничко-тузланске, али и шире.

Извор: Епархија зворничко-тузланска