Др Славољуб Лукић: Антропологија Светог Иринеја Лионског

У Великој сали Академије наука и уметности Републике Српске у Бања Луци, 21. фебруара 2022. године одржана је промоција књиге др Славољуба Лукића под називом Антропологија Светог Иринеја Лионског. Књига је преведена и допуњена докторска дисертација одбрањена 2017. године на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну у оквиру предмета Догматско богословље, уз подршку ментора проф. др Јоаниса Куребелеса. Издавач књиге је Богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи, а њено штампање је помогао Републички секретаријат за вере Владе Републике Српске.

Свети Иринеј Лионски је био велики богослов Цркве који се родио и провео младост на Истоку (Мала Азија), а живео и стварао на Западу (Лион, Француска) крајем II века, али је сачувао грчку мисао и написао своја дела на грчком језику. Богословље Светог Иринеја Лионског представља карику која повезује богословље Апологета са богословљем III века, док његова антропологија чини основу хришћанске антропологије у вековима који ће уследити после њега.

Модератор на промоцији књиге био је проф. др Предраг Драгутиновић, а о делу су говорили проф. др ђакон Здравко Јовановић, проф. др ђакон Драган Радић и др Славољуб Лукић, аутор. Др Славољуб Лукић је до сада био коаутор трију књига, приређивач и уредник неколико књига, а публиковао је више радова на тему богословља, црквене историје и верске наставе. Посебно је познат као коаутор књиге Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја Средњег века (са Бојаном Вујновићем и Марком Јанковићем), која је у 2021. години изашла у два издања и привукла велико интересовање читалаца. Ради у Републичком педагошком заводу као инспектор-просветни саветник за веронауку.