Други самит на Халки о богословљу, екологији и Речи одржаће се у јуну 2015.

Самит на Халки представља окупљање активиста, научника, новинара, пословних људи, богослова, и академика који се баве и раде како би дискусију о глобалној животној средини поставили на ново и узвишеније место. У сржи те дискусије је мишљење да ниаккав напор не може бити успешан без фундаменталне примене  хришћанских вредности које се манифестују у етици, духовности и религији.

У јуну 2015. године Васељенска Патријашија организује Други Самит на Халки, уз подршку Универзитета Јужни Нови Хемпшир. Самит ће окупити пионире и стручњаке из целог света око теме: „Богословље, екологија и Реч: разговор о животној средини, књижевности и уметности.“ Верујемо да свако залагање да се зауставе климатске промене и исцрпљивање природних ресурса захтева најпре, што је и најважније, промене у вредностима и веровањима како би људи могли да у својем животу и раду укључе етичку и духовну димензију одрживости животне средине.

У поздравној поруци Његове Свесветости Патријарха васељенског Вартоломеја помиње се, између осталог, да ће Други Самит на Халки бити одржан од 8. до 10. јуна 2015. године, на необичном острву Халки,  месту великог значаја за Православну Цркву, а које је удаљено кратком вожњом фериботом од Истанбула у Турској.

Први самит на Халки, који се бавио темом „Глобална одговорност и одрживост животне средине,“ одржан је у јуну 2012. године, и на њему су учествовали угледни говорници као што су Џејн Гудол, Бил МекКибен, Џејмс Хансен и Амори Ловинс.

Други самит на Халки отвориће Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј, и на њему ће учествовати угледни говорници: гђа Тери Темпест Вилијамс (песник и писац), проф. Тимити Горинџ (богослов и пчелар), др Раџ Пател (писац и активиста), и Џејмс Балог (планинар и фотограф). На затвореном заседању председаваће Старији Митрополит пергамски Јован Зизјулас, најугледнији православни заговорник  еколошких питања.

Организациони одбор:
Старији Митрополит Јован Зизјулас, Васељенска Патријаршија (потпредседник)
Др Пол Леблан, председник: Универзитет Јужни Нови Хемпшир (потпредседник)
о. др Јован Хрисавгис, Васељенска Патријаршија (секретар)

Одбор за планирање:
гђица Хелен Дејвиц, Јужни Нови Хемпшир (потпредседница)
о. Нефон Цималис, Васељенска Патријаршија (потпредседник)
Џорџ Сараф, Васељенска Патријаршија (секретар).

Извор: ОСР