Две значајне изложбе

ЧУВАРИ ВЕКОВА

Под високим покровитељством Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла и Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Алексија II, поводом Божићних празника, отворена је у Руском дому у Београду изложба Чувари векова Милоја Миће Марковића, сликара из Београда. Благослов Српског Патријарха пренео је високопречасни протојереј-ставрофор о. Чедо Вучковић, а протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске патријаршије, благослов руског Патријарха.

Изложбу чине 55 портрета монаха, монахиња и достојанственика Српске цркве.

После поздравне речи господина Глеба Вишинског, директора Руског дома, изложбу је отворио мр Слободан Милеуснић, управник Музеја Српске Православне Цркве у Београду, који је истакао да сликар Милоје Марковић «Снагом вере и светосавске просветљености бележи, на подобије старих летописаца и хроничара, оно што српски манастири носе као вековни белег молитвеног трајања. Из те столетне тишине и молитвеног тиховања, он, вештином сликарске палете, узима и претаче у ликовни облик потавнеле манастирске житеље: монахе и јеромонахе, синђеле и протосинђеле, игумана и архимандрите. Они су, за сваки од манастира и духовни темељ и молитвено надкриље,» истакао је, поред осталог, мр Слободан Милеуснић.

Изложба Чувари векова ће бити отворена до Светог Јована, 20. јануара 2004. године.

У ВЕЧНОСТИ – СТУДЕНИЦА

У галерији «Прогрес» с благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла, отворена је изложба У вечности – Студеница, аутора Александра Радоша, уметничког фотографа из Београда. Изложбу чини 88 уметничких фотографија са изгледом манастира Студенице, али и живота унутар ове Светосимеонске светиње.

Свечаном отварању је присуствовало и братство манастира Студенице. Пре самог чина отварања ансамбли Духовна лира и Пирг уприличили су получасовни концерт духовне музике и изворне народне песме. Високопреподобни о. Тимотеј, игуман манастира Студенице, поздравио је све присутне и пренео им Студенички благослов. У свом надахнутом поучном слову о. Тимотеј је указао на улогу манастира у духовном животу, као и о узвишености монашког позива. Мр Слободан Милеуснић, је отварајући изложбу, истакао да преко ових уметничких фотографија: «упознајемо Студеницу, њене храмове, конаке, црквено-уметничко наслеђе, али надасве и њене црнорисце, житеље и чуваре студеничке светиње... Студеница, а то важи и за остале манастире широм Српске патријаршије, нису само цркве и конаци, богате ризнице и древне књигихранилнице. Њихова животна снага и духовна вертикала јесу монаси, или народски речено калуђери, житељи тих светиња, који их вековима граде и духовно богате; они су чувари и наши молитвеници»

Изложба ће бити отворена до 25. јануара 2004. године.