Осам година од отмице епископа у Алепу

У дирљивом обраћању јавности поводом осмогодишњице од киднаповања митрополита Павла Јазигија и Јована Ибрахима, Патријарх антиохијски и свег Истока Јован и првојерарх (дохалкидонске) Сиријске Православне Цркве Јефрем подсетили су да су жртве отете док су се враћале из хуманитарне мисије: - Сетимо се наше браће и очева који су увек били симбол хришћанског присуства на Истоку. Многи гласови и даље подржавају значај тог присуства, али истина је много другачија.

- Сећамо се отетих сломљеног срца које време и период од осам година нису опоравили, нити ће. Питање њихове отмице поставили смо пред локално и међународно јавно мњење. Подсећамо да смо куцали на сва врата, од дипломатских до безбедносних, од политичких до друштвених и других институција. До овог тренутка у овом погледу нема резултата. Као хришћани, позвани смо данас да радимо сложно упркос конфесионалним разликама. Позвани смо да отклонимо ситне сукобе и останемо заједно док чезнемо за јединством хришћана, поручили су првојерарси.

- Ова отмица је доказ да као хришћани делимо заједничку судбину на Истоку. Такође, делимо судбину са свима који траже Божју милост и постављају Бога за Господара живота и Господара Васкрсења, не постављајући се на Његово место. Суочени са чињеницом да отмичари нису објавили свој идентитет нити свој циљ, као и са недовољним напорима надлежних служби по овом питању, још једном потврђујемо нашу претходну изјаву. Као хришћани, ми смо усађени и укорењени на Истоку и тако ће бити све док у нашим венама има крви. Ми се ослањамо само на Бога и полажемо наду у Господа Васкрсења, који је са нама две хиљаде година. И верујемо да ће Он заувек бити с нама, истакли су патријарси Јован и Јефрем.

Извор: Антиохијска Патријаршија