Енглеска: Дигитално мапирање црквених гробаља

Прво од 19.000 црквених гробаља биће снимљено у оквиру пројекта Цркве Енглеске за стварање бесплатне дигиталне карте сваког гроба и обележја у сваком црквеном гробљу у земљи. Древна црква Свете Беге на обали језера Басентвајт у бискупији Карлајл прво је црквено гробље које су геометри скенирали користећи софистицирану ласерску опрему у оквиру националног програма. Нова веб страница ће следеће године бити доступна на интгернету и омогућиће бесплатан приступ мапи за коју се очекује да ће бити од посебног интереса за локалне заједнице, заштитнике природе и оне који истражују породичну историју. Ова веб страница ће такође омогућити уцртавање биодиверзитета и зелене технологије.

Црква Енглеске се удружила са једном геодетском компанијом која користи ласерске скенере и програм за брзо и прецизно мапирање црквених гробаља. Такође, фотографисаће све видљиве надгробне споменике.

У Енглеској постоји око 19.000 англиканских гробаља, а планирано је да се сва дигитално обраде у наредних седам година. Употреба најновије геодетске опреме и прилагођеног софтвера омогућила је по први пут национално истраживање. Оперативци ће имати за циљ да прегледају око десет локација дневно користећи опрему за ласерско скенирање, GPS и камере. Узимајући десетине хиљада мерења сваке секунде, геометри ће обрадити податке како би створили тачне карте сваког црквеног дворишта.

Бискуп надлежан за црквена гробља Ендру Рамзи је истакао: -Овај импресивни национални пројекат учиниће велику позитивну промену за оне који истражују породичну историју, као и олакшати административно оптерећење парохија. Ускоро ће бити могуће посетити готово било које англиканско гробље у земљи и видети у стварном времену локације гробних места. За оне који истражују на даљину у Великој Британији или у иностранству дигитални записи ће им бити на дохват руке. Осим што бележи детаље сахрањивања, интерактивна онлајн мапа детаљно ће описати биодиверзитет на црквеним гробљима, укључујући древно дрвеће и биљни свет, као и зелену технологију, попут соларних панела.

Извор: churchofengland.org