Фестивал православног филма Визанфест 2020

Фестивал православног филма Визанфест 2020
Фестивал православног филма Визанфест 2020
Фестивал православног филма Визанфест 2020
Фестивал православног филма Визанфест 2020

Емитовање Визанфеста за 2020. годину, првог филмског фестивала у историји организованог искључиво путем интернета, биће одржано између 23. октобра и 8. новембра. На фестивалу се приказују филмови искључиво православних редитеља и има две главне категорије: краткометражни и дугометражни филмови.

Овогодишње теме су изолација током пандемије вируса Ковид-19, монашки живот, ментално здравље, култура, помирење после рата, климатске промене и злочини против човечности.

Филмови који се такмиче на фестивалу потичу из Румуније, Грчке, САД, Француске, Либана, Аустралије, Србије, Русије, Јамајке и Новог Зеланда.

Краткометражни филмови се могу бесплатно гледати на Јутјуб каналу фестивала. Дугометражни филмови се могу гледати уз накнаду на каналу Вимео Визанфест-а, само током фестивала.

  „Примање светла у себе“ је документарац о сестри Текли, иконописатељици из Конга, која фрескопише грчки православни храм у Велингтону на Новом Зеланду

Румунски и међународни документарни филмови

На фестивалу постоје два кратка филма из Румуније: „Трагање за срећом“, редитеља Динуа Кристијана, о про-лајф сиротишту, које је отац Ницолае Танасе основао у Валеи Плопулуи и „500“, психолошка драма у режији Богдана Албуа.

Још један кратки филм на такмичењу је „Православље у сенкама комунизма“, редитеља Андреја Русоа (Канада).

Дугометражни део садржи документарну серију о трудничкој кризи: „У име избора“ (САД) и излаже приче о женама на које се врши  притисак да побаце против њихове воље – под утицајем својих околности или чак и људи око себе.

Филм „Наука и Православље широм света“ (Грчка) номинован је за најбољи документарац на фестивалу. Филм говори о доприносу Православља дијалогу науке и вере.

 „Лице Божје“ (САД), о погледу Православне цркве на климатске промене, наименован је за најбољи документарац и најбољу режију. Режисер је отац Калиг Хејнсворт, православни свештеник из Канаде.

Мисија: промоција духовне лепоте

Циљ фестивала је да промовише лепоту Православља пред светом.

Иницијативу за Визанфест дао је Трансфигуре Медија, организација чији је координатор Крис Влахонасиос, православни верник из Мелбурна, Аустралија.

Из Србије је послан анимирани филм о пророку Јони.

Више детаља о наградама и жирију можете пронаћи на веб страници фестивала web page.

Извор: базилика.ро (са енглеског Сања Симић де Граф)