Изложба „Свети Сава Српски“ отворена у Будимпешти

Изложба „Свети Сава Српски“ отворена у Будимпешти
Изложба „Свети Сава Српски“ отворена у Будимпешти
Изложба „Свети Сава Српски“ отворена у Будимпешти
Изложба „Свети Сава Српски“ отворена у Будимпешти

У чувеној задужбини Саве Текелије Текелијануму 25. марта 2022. године приређено је вече посвећено Светом Сави и задужбинарству Немањића под називом „Праве путеве стварају својим ногама и путеве своје исправљају“.

Организатори програма били су Епархија будимска, Задужбина „Текелијанум“ и Галерија „Круг“ , уз логистичку подршку Амбасаде Србије у Будимпешти. У препуној сали овог прелепог здања присутнима се обратио Преосвећени Епископ будимски г  Лукијан, говорећи о развоју хришћанства и организацији Цркве на просторима данашње Мађарске и везама са аутокефалном Српском архиепископијом Светог Саве.

О задужбинарству Немањића и о Номоканону Светог Саве говорили су г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за сарадњу с Црквама и верским заједницама, и г. Станислав Радуловић, подсекретар Секретаријата за културу јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Програму су присуствовали амбасадор Србије у Мађарској г. Иван Тодоров, амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској гђа Биљана Гутић-Бјелица, председница Самоуправе Срба у Мађарској гђа Вера Пејић Сутор, српски посланик у мађарском Парламенту г. Љубомир Алексов, као и остали представници српских институција и медија у Мађарској.

Након тога присутни су прешли у Галерију Круг која се такође налази у згради Текелијанума где је  отворена изложба Историјског музеја Србије под називом „Свети Сава Српски”. Гостујућу изложбу Историјског музеја Србије отворила је директорка Историјског музеја Србије др Душица Бојић.

Мултимедијална изложба приказује амбијенте у којима је Свети Сава живео и стварао, поједине списе као и мали број личних предмета и биће отворена за посетиоце наредне две недеље.

У суботу, 26. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан примио је у Сентандреји делегацију АП Војводине и Историјског музеја Србије као и г.  Александра Фаркаша, аташеа за културу при Амбасади Србије у Мађарској. Владика Лукијан је упознао госте из Србије са условима рада Епархијског музеја и Епархије уопште. Том приликом договорена је сарадња Епархије будимске,  Историјског музеја Србије и Амбасаде Србије у Мађарској по питању представљања српског културног блага из Мађарске у Србији.

Извор: Епархија будимска