Јереј Бојан Мајсторовић (1981-2015)

Јереј Бојан Мајсторовић (1981-2015)
Јереј Бојан Мајсторовић (1981-2015)
Јереј Бојан Мајсторовић (1981-2015)
Јереј Бојан Мајсторовић (1981-2015)

На сеоском гробљу у Мирковцима поред Винковаца 18. маја 2015. године сахрањен је јереј Бојан Мајсторовић, парох из Сотина. Поводом његовог упокојења, свету зауокојену Литургију у мирковачком храму Светог оца Николаја служио је Епископ осјечкопољски и барањски г. Лукијан, уз саслужење свештенослужитеља из више епархија. Након Литургије служено је опело, којем је, поред чланова породице и родбине, присуствовао велики број верника и поштовалаца оца Бојана из шире околине.

Над одром оца Бојана беседу је одржао Преосвећени Владика г. Лукијан, нагласивши да је свештеник Бојан био пример вредног посленика на њиви Господњој, као и да ће Епархија осјечкопољска и барањска  у сваком смислу помоћи удовој попадији да подигне њихову децу.

У име школских колега из богословских и студентских дана од оца Бојана опростио се протојереј-ставрофор Дарко Ђого, декан Богословског факултета у Фочи, а у име свештенства Епархије осјечкопољске и барањске протојереј-ставрофор Слободан Блажић.

Јереј Бојан Мајсторовић је рођен у Винковцима, 16. октобра 1981. године, од оца Марка и мајке Анђелке. Основну школу завршио је у Мирковцима. Средње богословско образовање стекао је у Богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи, од 1996-2001. године. Након тога, апсолвирао је на фочанском Богословском факултету Светог Василија Острошког. Надлежни Епископ осјечкопољски и барањски Лукијан рукоположио га је у чин ђакона 2009. године, те га распоредио да служи у Вуковару. Следеће године, владика Лукијан га рукополаже за презвитера и поставља на Парохију сотинску, давши му на духовно старање још вернике Српске православне цркве из околних села: Мохово, Шаренград, Опатовац и Миклушевци. Након кратке болести, отац Бојан се упокојио у Господу 15. маја 2015. године. Иза себе је оставио супругу Драгојану, сина Андреја и кћерку Емилију.

Протојереј-ставрофор Слободан Блажић: Опроштајно слово

У име Оца и Сина и Светога Духа! Ваше Преосвештенство, браћо свештенослужитељи, ожалошћена породице, браћо и сестре, Патријарх српски Павле поучио нас је овим речима: Кад се човек роди цео свет се радује, а само он плаче. Али, треба живети тако, да кад се он упокоји да цео свет плаче, а само да се он радује. Сви ми који смо упознали оца Бојана знамо да се он трудио да тако живи. Зато се данас, браћо и сестре, туга разлила на многе стране. Тугује његова породица, родбина, кумови, многобројни пријатељи...Тугују Мирковци у којима је отац Бојан одрастао, Фоча у којој је Господа дубље спознавао и где је сазревао за свештеничку службу, Хан Пијесак попадије Драгојане, Негославци и Вуковар где је предавао веронауку и службовао као ђакон. Тугује његова парохија, Сотин са Опатовцем, Шаренградом, Моховом, Миклушевцима, цела Епархија осјечкопољска и барањска на челу да Преосвећеним Лукијаном и сва Српска православна црква, јер свој земаљски пут скончао је један надасве млад и вредан свештеник.

У овом тешком часу, браћо и сестре, када, као старозаветни пророк, видимо да је заиста само један корак између нас и смрти овоземаљске, присетимо се спасоносних речи Христових: Ја сам васкрсење и живот, ко верује у мене ако и умре живеће. Својим Васкрсењем Христос је заувек осмислио некада потпуно обесмишљени земаљски живот људи и све што он зна да носи са собом. Јер, како рече Апостол Павле, као што у Адаму сви умиру тако ће у Христу сви оживети.

Драги наш брате и саслужитељу Бојане, данас смо дошли да те испратимо пред лице Божије својим молитвама и са захвалношћу за свако доброчинство којим си задужио Свету цркву и свакога од нас понаособ.
Недостајаћеш нам на овим земаљским улицама. Недостајаће нам твој елан којим си ваљда најбоље што је било могуће оживео поверену ти парохију, твој дечачки хумор, твој осмех, твоја христоносна незлобивост, братска љубав и разумевање.
Али, састајаћемо  се ми са тобом, у нашим црквама и манастирима, свуда где си славио име Божије. Виђаћемо се са тобом на Светим Литургијама, на дискосу, на коме смо сви живи у Христу, чекајући васкрсење мртвих и живот будућег века. До тада, вечан ти спомен, брате наш! Бог да ти душу прости, у миру Божијем почивај! Амин.

Извор: Епархија осечко-пољска