Јерменски православни Божић и Богојављење прослављени у Грузији

 Јерменска епархија у Грузији прославила је први велики празник у 2015. години, празник Рождества Христовог и Богојављење нашег Господа Исуса Христа (истог дана). Увече 5. јануара, Божанска Литургија је  одслужена у свим црквама ове епархије.

На Бадњидан, 6. јануара,  празничном Божанском Литургијом началствовао је Епископ Бабген Салбијан, генерални викар, у цркви Часног Крста у парохији Самтскхе Јавакети. Наири Ирицијан, потпредседник локалне општине, такође је присуствовао служби.

Премијер Аутономне Републике Аџара, Арчил Кабадзе и градоначелник Батумија Ђорђи Јермаков посетили су цркву Светог Спаса у Батумију и честитали су парохији празник Рождества Христовог.

Божанску Литургију је служио настојатељ јерменске епархије у Грузији, Његово Преосвештенство Епископ Вазге Мирзаханјанин у цркви Светог Ечмиадзина у Тбилисију.  Литургији су присуствовали високи представници  државних и градских власти, људи културе и уметности, средстава јавних информисања, личности Грузије и града Тбилисија, као и амбасадор Јерменије у Грузији.

После Литургије и прочитане божићне посланице Патријарха јерменског Карекина II,  служено је водоосвећење.

Гости су наздравили вишевековном пријатељству између два народа. Такође су свима пожелели срећан Божић и срећну Нову годину и пробали су јерменско пециво (гата) које су припремиле Јерменке. Фестивал је пропраћен богатим културно-уметничким програмом.

Извор: ОСР