Mанастир Гомирје: Епископ Симеон Злоковић (1951-1990)

У 27. недељу по Духовима, Светом Архијерејском Литургијом у храму Рођења Светога Јована Крститеља у манастиру Гомирје началствовао је Преосвећени Епископ далматински Г. Фотије уз саслужење Преосвећеног Епископа горњокарловачког Г. Герасима, свештенства и свештеномонаштва из Далматинске, Шумадијске и Горњокарловачке епископије. На Светој Литургији је молитвено помињан Епископ горњокарловачки Симеон, чијe се тело, после недавне ексхумације, налазило на средини храма. Наиме, по жељи Епископа Симеона, његови земни остаци су пренети из епархијског седишта - града Карловца у манастир Гомирје.

Након Литургије служен је парастос Епископу Симеону, а потом се свим сабраним поштоваоцима Владике Симеона обратио његов наследник на трону древног карловачког владичанства - Епископ Герасим. Владика Герасим је истакао јеванђељске врлине свог претходника, а нарочито љубав према Православној Цркви, којој је у архијерејском чину служио четрдесет година.

По благослову преосвећеног Герасима вернима се обратио протојереј -ставрофор Милан Борота, дугогодишњи сарадник владике Симеона, који је на овај догађај дошао са своја два сина свештеника. Прота Милан је у дирљивом говору евоцирао успомене из времена када је Епископ Симеон служио као архипастир у тешким временима за Цркву и народ у овој мученичкој и многострадалној Епархији.

Након парастоса тело Епископа Симеона је положено у гроб у порти манастира Гомирја, на дан када је пре двадесет година предао своју душу у руке Господа коме је вјерно служио.

Нека Господ упокоји душу блаженопочившег епископа горњокарловачког Симеона и подари му вјечни покој.

Извор: Епархија горњокарловачка