Међународни монашки симпосион у манастиру Прохора Пчињског

Међународни монашки симпосион у манастиру Прохора Пчињског
Међународни монашки симпосион у манастиру Прохора Пчињског
Међународни монашки симпосион у манастиру Прохора Пчињског
Међународни монашки симпосион у манастиру Прохора Пчињског

Поводом прославе великог јубилеја - 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског у Епархији врањској - 30. и 31. октобра 2020. године одржан је међународни монашки симпосион под називом „950 година Преподобног Прохора Пчињског“.

На дводневном симпосиону у манастиру Преподобног Прохора узело је учешћа више митрополита, епископа, игумана и игуманија из десет земаља (Русије, Грчке, Кипра, Белорусије, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Бугарске, Румуније и Србије) и прочитано укупно 13 радова на теме устројства општежића, монашког подвига, проблема савременог монаштва и историје монаштва.

Рад симпосиона започет је благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја упућеног писмом које је прочитао Преосвећени Eпископ врањски г. Пахомије, домаћин скупа. Пленарно заседање настављено је поздравним словом епископа Пахомија, а уводну реч је дао архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. Пошто је игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије упознао учеснике са животом Преподобног Прохора настављен је рад у четири засебна заседања:

  • Општежиће – откривење славе Царства Божјег које долази
  • Монашки подвиг – делатно испуњење апостолских речи: Мени се разапе свет и ја свету (Гал 6. 14)
  • Одговор данашњег монаштва на Господње речи: Ви сте светлост свету (Мт 5.14)
  • Монаштво као мерило духовне зрелости једног народа

Појединим предавачима, који нису могли да дођу у манастир Преподбног Прохора Пчињског, омогућено је да узму учешћа у раду симпосиона преко видео линка, као и да одговоре на различита питања учесника симпосиона.

На крају рада симпосиона, учесници су усвојили Извештај о раду, закључке и предлоге (pdf). Планирано је да радови са mеђународног монашког симпосиона буду публиковани у зборнику чиме би се допринело расветљавању савремених проблема општежића, унапређењу монаштва и сагледавању његове улоге у Цркви и свету. Део богослужбених песама појаних у току свеноћног бденија уочи манастирске славе Преподобног Прохора Пчињског могу се преузети са интернет странице Епархије врањске.

Извор: Епархија врањска