Милутину Мићовићу уручено „Мирослављево јеванђеље“

Државна награда Мирослављево јеванђеље за 2021. додељена је 22. фбруара 2022. године у Бијелом Пољу књижевнику Милутину Мићовићу. Награду за д‌ело Луче у тами Црне Горе Мићовићу је, у име Министарства просвете, науке, културе и спорта уручио директор Директората за подстицање и развој културно-уметничког стваралаштва Андрија Радуловић. Дод‌ели је присуствовао Мићовићев брат, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, представници министарства просвете, директори других јавних устнова, књижевници, градоначелник Никшића Марко Ковачевић, а изостало је присуство домаћина, председника Општине Петра Смоловића.

Награда је, како је било одлучено у децембру, требало да буде додељена у Кући Риста Ратковића, али је директор те установе Кемал Мусић у допису Министарству просвете, одговорио да “због гријања нема услова за дод‌јелу”. Одлуку да награда Мирослављево јеванђеље припадне књижевнику Мићовићу једногласно је донео жири у саставу Синиша Јелушић, Лидија Томић, Радоје Головић, Радоје Фемић и Миомир Ђуришић.

Председник жирија Синиша Јелушић, образлажући одлуку, казао је да је Мићовић афирмисани и угледни књижевник, есејиста и публициста, аутор романа, књига поезије, огледа и расправа, фрагмената и есеја.

„Нарочито се истиче као један од најбољих познавалаца Његошевог д‌јела, али и писаца словенских књижевности, тумача словенског културног насљеђа и духовних и културних веза Црне Горе и Русије. Мићовић је заступљен у неколико најзначајнијих антологија црногорске, српске и словенске поезије, а добитник је многих значајних награда,“ казао је Јелушић, додајући да централна тема награђене књиге представља питање историјске судбине Црне Горе, са посебним освртом на значај и важност његошевске традиције у формирању духовног идентитета Црне Горе.

Мићовић је казао да је Мирослављевим јеванђељем мала црква Светих апостола Петра и Павла, а потом и град Бијело Поље, постала светла тачка на културној мапи света, која осветљава осам векова српске културе уназад.

„Иако је за седам вјекова историје, за ово јеванђеље мало ко знао, оно је живјело у тишини Хиландара, чувајући краснопис и живопис средњег вијека, и јеванђелске ријечи, обучене у древну спрскословенску рукописну ћирилицу. Српски народ и Црна Гора са њим држе тако високо ‘Мирослављево јеванђеље’ зато што оно сваким словом, илуминацијом, говори да смо већ у 12. вијеку имали високу културу, дас мо већ тада на били уткани у моћну византијску и свјетску културу, ослоњени на Слово из кога ‘све постаде’. И прва реченица из божанског писма, коју смо превели на српски језик, и која се налази на почетку ‘Мирослављевог јеванђеља’ јесте: Искони бје слово- у почетку бјеше ријеч”, казао је Мићовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска