Нови број часописа Саборност - Годишњак 2007.

СаборностНакон двадесет свезака часописа Саборност, колико смо у периоду од 1995. до 2007. године, успели да понудимо љубави и интересовању читалаца, од прошле године промењени су изглед и садржина гласила Епархије браничевске.

Осим издавања весника, који је формом и стилом директно намењен верном народу Цркве Божије у Браничеву (епархијска Саборност), наставили смо са креирањем препознатљиве визије једног часописа богословског карактера, упућеног свима који знају да је богословствовање вид служења Цркви, одговоран задатак, служба која се "са напором" извршава. У ту сврху настао је часопис који држите у рукама, Саборност - теолошки годишњак. Циљ нам је, дакле, да се оглашавамо једном годишње, у виду зборника богословског карактера, који би пратио традицију старе Саборности, пројављене идејом да провокативно делује на свест богослова, али и историчара, филозофа, других научника, отварајући питања која никога не остављају равнодушним. Они наши читаоци који су пратили тематске свеске нашег часописа, посвећене проблематикама као што су, на пример, Символизам и реализам, Евхаристија и Царство Божије, Апостолско прејемство и службе у Цркви, Онтологија и етика и, свакако, Ф. М. Достојевски, Црква и свет, разумеће наше намере да истраживаче широких научних сфера не само из Србије, позовемо на изазовни дијалог и заједнички вход у "истинску мистагогију теологије" (синтагма Светог Максима Исповедника).

Саборност је истинска једино ако превазилази све баријере природних датости: биолошке, националне, историјске, социо-политичке, конфесионалне... И наша Саборност - теолошки годишњак, креће са сличних позиција. Овај број, али и свеске које су већ у припреми, желе да покрену толико потребан унутарцрквени разговор, као и конструктивни дијалог богослова са посленицима науке са наших простора и из других средина, ван Србије и ван сфере духовне јурисдикције Православне српске Цркве. Сарадници у часопису и чланови редакције (научни радници из Србије и других земаља нашег региона), као и садржина самих студија које објављујемо на различитим језицима, треба, дакле, да пројаве основну идеју часописа, идеју сабирања у труду и подвигу, ради превазилажења дељења, деобе, парцијалности знања и живота, опет у циљу потврђивања саборности као есхатолошког квалитета Цркве и истинских личности.

Надамо се да ћемо овим приступом заинтересовати различите слојеве читалаца и представника науке и подстаћи их да допринесу развоју културе научне комуникације код нас. Евентуалне разлике у ставовима наших сарадника треба сагледати у контексту даљег подстицаја свагда корисног научног дијалога, који мора изаћи из сфера сумњиве и стерилне апологетске полемике и уздићи се на ниво одговорног аналитичког ра­зматрања и процењивања ставова других и другачијих.

На крају, сведочећи у име читаве редакције да је примарни циљ Саборности потврда наше вере у то да се богословски и, уопште, напори свих сфера науке, осмишљавају и потврђују Литургијом, заједничарењем, позивамо све читаоце и боготражитеље на заједничарење у Саборности, ради будуће обећане саборности твари, возглављене у човеку, са Оцем, кроз Сина у заједници Светога Духа.

Извор: Епархија браничевска