Обнова Преображењске цркве у Кижи Парку

Обнова цркве Преображења у Кижи Погосту, који је део музејског Кижи Парка на језеру Онега у руској Републици Карелији, треба да буде окончана 2020. године, према речима директора музеја Елене Богданове. Прва служба треба да по плану буде 19. августа, на празник Преображења Господњег, што је храмовна слава ове цркве, извештава руско Министарство културе.

„Ми ћемо завршити обнову цркве 2019. године, а унутрашњу декорацију 2020. године. Црква ће бити дејствујућа, одржаваће се службе уњој. Припремамо се за прву службу која ће се одслужити у цркви Преображења Господњег 19. августа 2020. после дуге паузе.“

Посебно је у току рад на ресторацији 105 икона, и више од 260 структуралних елемената. Такође је у плану да се ослика 16 нових икона за таваницу Цркве, у виду неба, са Христом у средини.

Кижи је један од руских највећих отворених музеја, који садржи старе дрвене руске зграде сакупљене широм руског севера у совјетско време. Дрвена архитектура цркава на острву Кижи се процењује као осмо светско чудо и налази се на Унесковој листи светске културне баштине.

Црква је прославила 300-годишњицу 2014. године, а музејска мисија ће према речима директора, продужити јој живот бар за још толико.

Иначе, Кижи (на језеру  Оњега) налази се 7674 км северно од Москве; овде су две цркве са звоником из 18. и 19. века. Цркве је уметнички израдио тесар Нестор, за кога се вели да је као једини алат имао секиру и да није укуцао ни један једини ексер, мада има ексера који повезују украсне панеле, али их нема у првобитној грађевини.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)