Патријарх Кирил: Кораци покајања. Великопосне беседе (2015–2021)

Издавачка кућа Московске Патријаршије објавила је нову књигу Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила „Кораци покајања. Великопосне беседе (2015–2021)”. Књига предстојатеља Руске Православне Цркве садржи беседе које се односе на свету Четрдесетницу и Страсну седмицу, када је молитвено-аскетски подвиг најстрожији. Главне теме књиге – уздржање, покајање, молитва и милосрђе – одређене су за задатке духовног ратовања који сваки православац води у дане Великог поста. На основу дубоког познавања најважнијих проблема нашег времена, патријарх Кирил се обраћа верницима речима поуке полазећи како из светоотачког тако и из личног духовног искуства. Беседе патријарха Кирила несумњиво ће ојачати читаоца и постати добродошла духовна храна за све који, растући из снаге у снагу (Пс. 83, 8), непрестано стреме ка Царству Небеском.

Аутор наводи: Велики пост је школа хришћанског живота, школа дубоког унутрашњег рада на себи, то су лекције самоуздржања, жртва коју свако може да принесе Богу као својеврсну десетину у години. Света Четрдесетница нас урања у посебну атмосферу духовног живота, позива на максималну концентрацију пажње свакога на вечне вредности, на дело духа, омогућава нам да се окушамо у борби против неистине, да осећамо не само у дубини наше душе већ и у стварној животној акцији укус победе над грехом.

Издавач подсећа да је прва књига беседа Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила (2001-2011), посвећена подвижничком практиковању поста, који је посебно наглашен у време свете Четрдесетнице, објављена 2012. године и изазвала искрено интересовање православне читалачке публике. У 2015. пажњи читалаца понуђено је друго, проширено издање књиге, допуњено великопосним беседама изговореним од 2012. до 2014 године. Сва издања су добила заслужено признање међу најширим слојевима православних хришћана и одавно су распродата, али актуелност и значај теме духовног развоја хришћанина у савременим условима диктира потребу да се изнова и изнова обраћамо проповедничком таленту патријарха Кирила, који се неуморно труди да своју паству учи са сверуског амвона поукама утехе и наде. Прошло је седам година од објављивања другог издања. Данас је пред читаоцима нова књига која обухвата великопосне беседе које је изговорио предстојатељ Руске Православне Цркве у периоду од 2015. до 2021. године.

Извор: rop.ru