Павлија 2010

Име „Павлија" у Православном свету је већ препознатљиво име за дешавања, која у току јуна месеца одбележавају празновање светог Апостола Павла, у граду Верији, где је, као што је познато, проповедао овај Апостол народâ. У саставу ових празновања, са благословом домаћина, Митрополита Верије, Наусе и Камбаније г. Пантелејмона, одржава се и међународни богословски конгрес, који је ове године имао следећу тему: „Институција и благодат према Апостолу Павлу".

На конгресу са својим предавањима наступили су еминентни теолози, социолози и мисионери, професори факултетâ из Грчке, као и из неколико осталих земаља. На овим 16. по реду празновањима су, као и до сада, тако и сада, били присутни Епископи претставници помесних Православних Цркава, који су на почетку конгреса прочитали поруке Претстојатеља Цркава од којих долазе.

На предлог Светог Архијерејског Синода Српске Православне Црква, у сагласност Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г.г. Јована, ове године на „Павлији" СПЦ претстављао је Његово Преосвештенство Епископ стобиски и Местобљуститељ струмички г. Давид. Епископ г. Давид је пред пуном салом прочитао поздравно слово Његове Светости Патријарха српског г.г. Иринеја.

Васељенску Патријаршију је претстављао Митрополит Шпаније и Португалије г. Поликарп, Александријску Патријаршију Митрополит иринопољски г. Димитриј, Јерусалимску Патријаршију Митрополит востронски г. Тимотеј, Руску Патријаршију Епископ Бобрујска и Бихова г. Серафим, Румунску Патријаршију Епископ унгарски г. Силуан, Бугарску Патријаршију Епископ велички г. Сиониј, Кипарску Архиепископију Митрополит Лемесуа г. Атанасије, Цркву Еладе Митрополит Димитријаде г. Игњатије, Пољску Православну Цркву Архимандрит Андреј.

На петровданској Литургији је началствовао претставник Цариградске Патријаршије Митрополит г. Поликарп у саслужењу свих поменутих Архијереја, а на истој Литургији је саслуживао и Његово Преосвештенство Епископ брегалнички и Местобљуститељ битољски г. Марко.

Вечери 19. јуна на месту где је Апостол Павле проповедао у Верији, названом „Олтар Апостола", у атмосфери саборне и братске љубави, Архијереји су служили вечерњу службу са литијом кроз град Верија, којом је началствовао Епископ домаћин, Високопреосвећени Митрополит Верије, Наусе и Камбаније г. Пантелејмон.

Извор: www.poa-info.org