Пост - веза срца са Богом

ПостПост је виновник бестрашћа, отпуштење грехова и блаженство раја.

Свети Јован Лествичник

Пост значи слабљење везе срца са светом и јачање везе срца са Богом.

Владика Николај

Да би лакше принудио своју вољу да у свему служи Богу, сећај се чешће да је Бог у много чему показао љубав према теби.

Свети Никодим Агиорит

Научи своја уста да говоре само оно што имаш у срцу.

Ава Пимен

Рецепт за данас - Туфахије

посни куварНамирнице: 700 г јабука, 500 г шећера, 1 кесица ванилин-шећера, ½ литра воде

За туфахије одабрати врсту јабука која се при кувању не распада. Јабуке опрати, ољуштити, па кашичицом оштрог врха или ножићем за љуштење кромпира извадити семенке. Тако припремљене јабуке ставити у кључалу воду са шећером, ванилин-шећером и лимуновим соком. Кувати десетак минута и пазити да се јабуке не распадну. Куване и оцеђене јабуке ставити на тацну, а у воду у којој су се кувале додати шећер, па скувати густ сируп.

Помешати шећер, ванилин-шећер, млевене орахе, бадеме, истругану кору од лимуна и добро умућене банане. Све добро промешати, филовати јабуке и прелити их сирупом.

На крају,туфахије украсити умућеном бананом и једном трешњом из компота или слатка.

Преузето из Православног посног кувара,Беседа, Епархија бачка, Нови Сад