Православни мисионар: Новомученици Цркве (383. број, јануар-фебруар 2022)

У радости празника Сретења Господњег изашао је из штампе нови јануарско-фебруарски 383. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Наведени број посвећен је теми „Новомученици Црквеˮ. Садржај новог броја почиње уредничким уводником у коме презвитер Оливер Суботић чини осврт на богослужбену радост Божића указујући да радост празника Рождества Христова садржи и свештени спомен на прве мученике, о чему сведочи прослављање празника Светог првомученика и архиђакона Стефана, Светих двадесет хиљада мученика никомидијских и Светих четрнаест хиљада младенаца витлејемских, као и да српска савремена историја сведочи о мученичком страдању више стотина хиљада мученика јасеновачких, међу којима на десетине хиљаде деце.

Редакција доноси интегрални текст Светосавске беседе г. Оливера Антића, амбасадора Републике Србије у Португалији, текст катихете Бранислава Илића под насловом: „Значај верске наставе као катихезе која извире из Литургије и води ка њојˮ. Читаоци првог броја у 2022. години имају прилику да се поуче кроз разговор са презвитером Николом Мићаковићем, парохом при храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси, о значају богослужења, црквеног песништва и појања. Следи превод са руског (Небојша Ћосовића) разговора са архимандритом Јануаријем (Илијевич) на тему „Где је савремена литература која би показала радост Царства Божијег овде и сада?ˮ. Др Александар Милојков за рубрику „У дијалогу са атеизмомˮ пише на тему „Онтологија и етика - (не)стварности личностиˮ, док ђакон Владимир Пекић пише на тему „Мучеништво – савремено сведочење хришћанске вереˮ. Следи текст митрополита Калиста Вера под насловом „Семе Цркве: мучеништво као свеопшти призивˮ. О Светом свештеномученику Јоаникију Црногорско-приморском пише протопрезвитер-ставрофор мр Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, а Маријана Пилиповић пише о Светој новомученици Босиљки из Пасијана.

Велики број занимљивих текстова налазе се у новом броју „Православног мисионараˮ, који се може купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама. О начину претплате могуће је информисати се путем електорнске адресе pretplata@spc.rs  или на misionar.spc.rs.