"Православни појци" у Центру "Сава" - 11. април 2009.

Мушки хор Московске патријаршије одржаће ускршњи концерт на коме ће извести песме у духу великог хришћанског празника. Ускршњи концерт хора Московске патријаршије "Православни појци", на коме ће бити изведене песме у духу великог хришћанског празника, биће одржан 11. априла у великој дворани Центра "Сава" у Београду.

Мушки хор "Православни појци" је основан 1992. године, ради учешћа у свечаним богослужењима и јавним концертима. Чине га најбољи певачи московских храмова и манастира. Репертоар хора посвећен је етапама настанка црквеног појања. Програм се састоји из "Литургијске музике XVII века", напева из познатих манастира, као што су Кијевско-Печерски, Тројице Сергијевска Лавра, Оптина, Зосим, Московски Кремљ.

На репертоару "Православних појаца" налазе се "Руски комади", хорско стваралаштво између 1650. и 1825. године, антологија црквеног хорског записа и Старо појање у савременој традицији московских манастира. Хор изводи и дела композитора "Петерсбуршке" и "Московске школе", Касталског, Калиникова, Цеснокова. Диригент и уметнички руководилац хора Смирнов Георгије Александрович дипломирао је на Московском конзерваторијуму. Од оснивања хора "Православни појци", ради као хормајстор и диригент у храмовима и московским професионалним мушким хоровима.

Карте за концерт могу се купити на благајни Центра "Сава", по цени од 800, 1.000 и 1.200 динара.

Извор: РТС