Програм Недеље православне књиге у Варни – 5–11. септембар 2016.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић представиће зборник „Посаветуј ме, оче!“

Недеља књиге се отвара у понедељак 5. септембра у Градској уметничкој галерији говорима Митрополита Варне и Великог Преслава Јована поводом 1100-годишњице од престављења св. Климента Охридског и проф. Валерија Алексејева, који ће представити нова издања Међународног друштвеног фонда јединства православних народа.

Увече ће бити представљена књига „Светитељ Серафим, Архиепископ богучарски, Софијски Чудотворац. Житије, аскетске поуке и проповеди“ Анула Христова, редактора Синодалног издаваштва.

У уторак 6. септембра увече представиће се књига „Упознај себе (текстови о самопознању)“ св. Нектарија Егинског од доцента Костандина Нушева, сарадника Културно-просветног одељења при Светом Синоду Бугарске Цркве.

Запажамо да ће исто вече бити представљен зборник одговора на тему: „Посаветуј ме, оче!“, што је заједничко издање „Светигоре“ и Духовно-просветног центра „Свети архангел Михаило“, а чији су уредници протојереј-ставрофор Радомир Никчевић и свештеноиконом Василие Шаган (за бугарско издање коме је „Светигора“ дала копирајт).  У наставку приказ књиге „Духовно оријентисана психолошка помоћ и подршка“ др Паулина Тодорова, с Богословског факултета у Софији.

Следи дискусија на тему књиге „Посаветуј ме, оче!“, у којој учествују ставрофорни иконом Ангел Ангелов, протосинђел Софијске Митрополије, протојереј Радомир Никчевић и протојереј Симеон Банков (Русија) и др.

У среду 7. септембра у Општини Варне уредиће се представљање књига: „Паламика“ проф. Георгија Мандзаридиса и „Свети цар Константин Велики“ проф. Александра Омарчевског, декана Богословског факултета у Софији. У наставку „Исус Христос подвижник и Спаситељ“ др Светослава Риболова, с Богословског факултета у Софији, као и „Византијско богословље у 14. веку. Божанске енергије“ проф. др Ивана Христова с Богословског софијског факултета. Следи приказ књиге др Зорана Крстића „Црква и дух времена“; књигу представља  доцент др Свилен Тутеков с Богословског факутета у Великом Трнову.

Увече је округли сто на тем „Верујем у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву“: проф. др Иван Христов, доцент др Маријан Стојадинов, доц. др Светослав Риболов, доцент др Свилен Тутеков, Дарин Алексијев и др.

У наставку на програму стоје прикази књига из педагогије, хришћанске уметности, хришћанске књижевности, секташтва, комуникација (о ТВ и филму и другим облицима општења), а нс крају ће бити приказан документарни филм о смислу човековг живота, док ће 11. септембра бити служена Божанска литургија и њоме окончати Недеља православне књиге.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод с бугарског Информативне службе СПЦ)