Пројекција филма о Јени Лигтенберг

Пројекција филма о Јени Лигтенберг
Пројекција филма о Јени Лигтенберг
Пројекција филма о Јени Лигтенберг
Пројекција филма о Јени Лигтенберг

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј присуствовао је 8. јуна 2022. лета Господњег пројекцији филма под називом Јени Лигтенберг – мало светло са запада, а по позиву Представништва Републике Српске у Аустрији.

Епископ Андреј је присуствовао пројекцији тог значајној филма у пратњи секретара јереја Филипа Милуновића и јереја Јована Говедарице. Филм је снимљен према књизи Ратни дневник Пале 1993-1995 редитеља Слободана Симојловића, по личном дневнику који је Јени Лигтенберг (добровољац током грађанског рата 1992-1995) свакодневно водила приликом свог боравка за време рата у Босни, записујући о потресним и суровим призорима страдања и о свему што је сачињавало сурову ратну свакодневицу, а све ради исправљања неистина о српском народу.

Уводну реч изрекли су г. Младен Филиповић који је истовремено представио заслужне за остварење тог великог пројекта, продуценте, директора Кинотеке РС г. Сњежана Лаловића и директорку Матичне библиотеке Источно Сарајево гђу Наташу Кулашинац, као и аутора књиге академика Мирка Шошића који је са Јени Лигтенберг лично сарађивао за време несрећног рата и страшних страдања.

На самом почетку испричана је позадина и иницијатива за настанак филма, а то је свакако захвалност пожртвованој Холанђанки која се срчано и храбро жртвовала за српски народ. Покојна Јени Лигтенберг (1930-2021) дала је пример целом човечанству о истинском човекољубљу. Њена примарна посета Палама била је покренута јаком жељом да упозна Србе и стекне праву слику о њима из прве руке, а не под велом пропаганде, једностраног и клеветног приказивања у медијима, у којима су Срби у време ратних година представљани искључиво као злочинци. Упознавши се, већ при самом пристизању, са несвакидашњним гостопримством и топлином услед оскудице и злопаћења, та храбра Холанђанка, иначе фармацеут, доноси одлуку да остане на ратном попришту и подржи напаћени народ, трудећи се да у свим могућим аспектима помогне, најпре радећи у војној болници.

И пре самог доласка, Јени је прикупљала хуманитарну помоћ, а онда и на самом лицу места је чак и своју пензију из Холандије трошила на медицинске раднике, рањенике, децу и свакоме коме је у том моменту било потребно, трудећи се да достави лекове и сваки вид помоћи за болничку установу. За време свог целокупног боравка се несебично давала у свим аспектима, трудећи се да и по повратку учини свако доброчинство према српском народу.

После пројекције филма уследила је дискусија, након чега је и владика Андреј захвалио на позиву, истакавши колико је важно да знамо историју и патњу свог народа, не заборављајући његове боли. Са друге стране је истакао дивљење према изразито пожртвованој Јени која је истински ратни херој и која није посустала да помаже ни онда када је остала без подршке својих суграђана, остајући чврсто и непоколебљиво уз српски народ, све до свог упокојења у јануару ове године.

У пројекцији филма учествовали су амбасадор г. Синиша Бенцун, председник Просвјете Беч г. Срђан Мијаљковић, председник КУД Бамби г. Александар Станковић и уметнички руководилац г. Борисав Капетановић из Беча.

Делегација из Сарајева посетила је Владичански двор Епархије аустријско-швајцарске у Бечу и са Владиком Андрејем водила двочасовни разговор о сарадњи.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска