Промоција Регистра културне баштине Срба у Републици Хрватској - Коларчева задужбина, 18. април 2012, у 19:30h

Српско културно друштво "Просвјета" из Загреба, као централна институција културе Срба у Републици Хрватској од 2008. године води пројекат Регистра културне баштине Срба у РХ. У складу с могућностима Друштва, Регистар окупља неколицину, углавном млађих стручњака, хисторичара, хисторичара умјетности, етнолога. Замишљен као први детаљан и знанствено утемељен „попис и опис“ културног и умјетничког наслијеђа српске заједнице у Хрватској, организиран је у пет томова, поштујући све регионалне специфичности и њихову традицију.

Крајем 2011. године изашао је први том Регистра Сакрална баштина далматинских Срба, у којем су азбучним редослиједом обрађена сва  далматинска мјеста, истарска Пула и Перој те дубровачко подручје. У току су истраживања за подручје Источне и Западне Славоније те сјеверозападне Хрватске. Посебну цјелину унутра Регистра заузет ће етнографска истраживања традиционалног наслијеђа, а у припреми је издање посвећено сеоској архитектури Баније.

Овај опсежан и технички захтјеван пројекат Друштво ће представити 18. априла 2012. године у Коларчевој задужбини у Београду, с почетком у 19:30 сати.  Више о самом пројекту рећи ће предсједник Друштва Чедомир Вишњић, док ће о појединим сегментима рада на Регистру говорити аутори укључени у пројекат. Др. сц. Бранко Чоловић (хисторичар умјетности) представити ће први том који је за сада изишао, везан за Далмацију, др. сц. Драган Дамјановић (хисторичар/хисторичар умјетности) и мр. сц. Александра Кучековић (хисторичар умјетности) говорит ће о истраживањима везаним за простор Славоније. О релативно слабије познатом подручју сјеверозападне Хрватске више ће рећи Љиљана Вукашиновић (хисторичар умјетности/етнолог) те Ирена Смиљанић (филозоф/компаратист књижевности) о свим специфичностима подручја Жумберак.