Храмовна славе у манастиру Грачаници

У Епархији рашко-призренској свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, који је и храмовна слава многих манастира и цркава на Косову и Метохији.

У порти манастира Грачаница празник Успења пресвете Богородице окупио је више стотина верника. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслуживање свештенства Епархије.

-Сви хришћани славе Пресвету Богородицу као Мајку своју. Она је Мајка Божја, али је духовно Мајка свих нас. У невољи, опасности, болести Она је брза помоћница и заштитница и више брине о сваком од нас него рођена мајка. Зато ми прослављамо данашњи празник, нарочио овде у овој светој обитељи која ове године слави 700 година како је настала и исто тако 700 година од упокојења краља Милутина. Најлепша задужбина међу многим његовим задужбинама управо је овај храм посвећен Пресветој Богородици, рекао је Епископ.

-На данашњи дан народ се окупља у храмовима широм Косова и Метохије, у Дечанима, Пећкој патријаршији, Богородици Љевишкој, Девичу, Соколици... Данас је сабор, народ се сабира на молитву да би прославио Ону која је прославила Бога тако што га је родила и служила људима на спасење. Некад би Господ молитвама Пресвете Богородице заштитио и ову свету обитељ и мати игуманију, сестре које служе овде и које су верне овој светој обитељи, као што су некада мироносице биле верне Христу под крстом. Када је било најтеже и када је Господ страдао на крсту оне су верно стајале. Тако и наше монахиње на Косову и Метохији и у Пећкој Патријаршији, Грачаници и свуда верно служе и остају у нашим светињама које страдају, које су у опасности са вером и надом у Бога, навео је Владика.

Овогидишњи домаћин, заједно са сестринством манастира, била је породица Бобана Поповића и Зорана Аритоновића из Грачанице, а за наредну годину јавили су се Миодраг Ђорђевић, Милован Ристић и Оливер Поповић такође из Грачанице.

Извор: Епархија рашко-призренска