Сaбрање католика 2014. - „Katholikentag 2014“ у Регенсбургу од 28.маја до 1. јуна 2014.

Опсежни програм овогодишњег „Сабрања католика 2014“ („Katholikentag 2014“), који се у годишњој смени са Сабрањем евангелистичких хришћана (протестаната)  одржава сваке друге године, садржи поносних 2074 манифестација. Мото овогодишњег Сабрања је „Са Христом мостове зидати“ ("Mit Christus Brücken bauen").

Овогодишњем програму, који је отпочео 28. маја 2014, печат дају, више но икад, двојица папа. Многе тачке овогодишњег програма имају у жижи умировљеног папу Бенедикта XVI, који је био професор теологије на универзитету у Регенбургу и где је конципирао свој теолошки опус.

И његов наследник на столици Св. Петра у Риму, папа Фрања ће стајати у другој жижи овогодишњег програма који је, сходно новим импулсима овога папе, насловљен „Сиромашна Црква за сиромашне“.

Регензбург (лат. Castra Regina,  тј. легионарски логор) јесте средњовековни град, уских улица и прегледних тргова. У овом убавом градићу на северној обали Дунава у источној Баварској одржаван је „Katholikentag“ још давне 1849. и 1904. г.

Сходно изричитој жељи регензбуршког бискупа Рудолфа Фодерхолцера, овогодишњи програм има и локални колорит и акценте. Тако је ове године за време једног „Сабрања католика“ било организовано поклоничко путешествије ка Нојкирхену на баварско-чешкој граници, где је евоциран пад гвоздене завесе пре 25 година. Овај гест би требало да сведочи о приближењу/измирењу Немаца са Чесима.

Представници организације Donum Vitae, која саветодавно делује за труднице а коју је Католичка црква признала иако су је основали католици лаици, приређују на овом Katholikentag-у подијум/трибину на којој је контроверзно дискутовано. „Централни одбор немачких католика“ нада се да ће дискусије, ма колико биле опречне, ипак остати усмерене ка очувању живота, односно бити уперене против насилног прекида трудноће.

Кардинал Маркс, нови председавајући Бискупске конференције Немачке биће главни литург у Регензбургу у недељу 1. јуна и узети учешћа у социјално-моралној дебати са Сигмаром Габријелом, шефом Социјалдемократске партије Немачке о раскораку плата немачких менаџера и радника најнижих плата. Председавајући Централног одбора немачких католика Алојз Глик дискутовао је у четвртак са председником Немачке г. Јоахимом Гауком о томе колико религије може да поднесе једно секуларно друштво. Немачка канцеларка Ангела Меркел говорила је на тему „Има ли у свету још места за Европу?“

На једном другом подијуму копља је укрстила иницијатива која се зове „Ми смо црква“ са конзервативном групацијом званом „Форум немачких католика“ која се сматра опозицијом и противпрограмом „Централном одбору немачких католика“. Тема „Екологија човека“  проистекла је из беседе Бенедикта XVI у Бундестагу, немачком парламенту у Берлину. Најпроминентнији дискутант био је католички философ Роберт Шпеман.

У културном програму наступили су реномирани немачки писци, међу којима је и вишетсруко награђивана Сибила Левичаров и Петра Морсберг. Организатори веле да ће укупни трошкови за овај Katholikentag  2014 изнети 8,6 милиона евра. Сматра се да је у манифестацијама учествовало око 30.000 лица.

Протођакон Зоран Андрић; Минхен