Шантићеве вечери поезије 2010.

Од 31. јула до 3. августа 2010. године одржане су „Шантићеве вечери поезије" у организацији Главног одбора СПКД Просвјета, СПКУД „Гусле" Мостар и СПЦО Мостар, у покровитељству Града Мостара и Градског вијећа Срба Града Мостара и Клуба вијећника Срба у ГВ Града Мостара. Манифестација је отворена концертом шест руских ансамбала из Града Кострома под називом „Из Русије с љубављу" у Светосавском дому у Бијелом Пољу код Мостара. Учествовали су: - вокални студио „Музыкальная шкатулка", - театрални студио „Сказка", - кореографски ансамбал „Вдохновение", - ансамбал савременог балског плеса „Сюрприз", - костромски муниципални фолклорни ансамбал „Венец" и - умјетничка група костромског краја.

У недјељу 1. августа у 9 часова је служена Света Литургија и Помен пјеснику Алекси Шантићу у Старој Цркви у Бранковцу и Новом православном гробљу "Бјелушине".

У уторак 2. августа у 21:00 упрличена је вече поезије Алексе Шантића "На путу Богочовјека" и Културно умјетнички програм у клубу "Алекса", у Мостару. Учествовали су Етно група "Захумље" из Требиња, ХПД - Клапа "Хрвоје" Мостар и СПКУД "Гусле" из Мостара. Програм је почео Шантићевом „Емином" у извођењу чланица мостарских „Гусала". Љубитељи Шантићевих стихова могли су уживати у пјесмама које су говорили глумци Шериф Аљић, директор Народног позоришта Мостар и глумац Бранислав Ђоговић. У музичком дијелу програма наступила је клапа "Хрвоје" Хрватског пјевачког друштва "Хрвоје" - чиме је многобројна публика имала прилику да се врати у Шантићево вријеме, када су национална друштва заједно организовала културне програме и сарађивали у љубави и поштовању. Посебан утисак је оставила и Етно група „Захумље" из Дучићевог Требиња.

Посљедња вече манифестације "Шантићевих вечери поезије" 2010 године је одржана 3. августа у галерији "Краљице Катарине" ХД Херцег-Стјепана Косаче. Уприличена је вече поезије са добитником Шантићеве награде за 2009. годину пјесником Ђорђом Сладојем. Промовисана је и његова збирка поезије "Манастирски баштован". После уводног слова Николе Асановића, потпресједника Главног одбора СПКД Просвјета, присутнима се обратио мр Момчило Голијанин који је потсјетио на историјат одржавања манифестације и у оно зло вријеме рата када је Шантићева биста завршила у Неретви и нагласио важност континуитета одржавања Шантићевих вечери поезије. О аутору збирке и његовом дјелу надахнуто је говорио др Ранко Поповић. А у кратким паузама између обраћања учесника, Милош Зубац из Требиња је извођењем на гитари познатих композиција, допринио да једна оваква вече има посебну драж.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка