Састанак диригената у романском делу Швајцарске

Састанак диригената у романском делу Швајцарске
Састанак диригената у романском делу Швајцарске
Састанак диригената у романском делу Швајцарске
Састанак диригената у романском делу Швајцарске

У периоду од 18. до 20. јуна 2022. године, у организацији Епархије аустријско-швајцарске, одржан је низ састанака посвећен унапређењу хорског и црквеног појања. Састанци су одржани у парохијама у романском делу Швајцарске, пре свега у Лозани и Женеви.

Састанцима су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, секретар Епархије јереј Филип Милуновић, протојереј-ставрофор Ненад Михајловић, протојереј Богољуб Поповић, протојереј Александар Ресимић, као  и диригенти/хоровође српских црквених хорова: гђа Нина Софронски из Лозане, гђа Оливера Барац из Луцерна, гђа Јасмина Голник из Санкт Галена, гђа Ирина Корчуганова из Цириха, Немања и Адријана Тричковић из Швица, мр Вера Царина из Панчева, проф. др Богдан Ђаковић из Новог Сада, гђа Невена Ивановић из Београда и г. Урош Лалицки из Београда. Састанцима су се, путем видео линка, прикључиле и гђа Ива Мрвош Анокић из Беча и гђа Ана Каира из Трста.

На састанцима су биле обухваћене следеће теме:

  • развој и унапређење квалитета богослужбеног појања у Епархији – вишегласног „хорског“ и једногласног „певничког“;
  • очување, напредак и популаризација српске црквене музике и културе;
  • укључивање већег броја људи у црквено-музички живот, кроз стварање и развој хорова у Епархији аустријско-швајцарској  и отварање Епархијског духовно-образовног центра за црквену музику, под чијим окриљем су предложени бројни пројекти попут духовне академије, сусрета хорова, интезивне хорске обуке, дечјих музичких скупова, црквено-истраживачких радова, приређивања нотних и звучних записа црквене музике, и сл.

Анализирани су најважнији постојећи проблеми и предложена могућа решења која би допринела унапређењу црквене музике у дијаспори и матици. Преосвећени Епископ Андреј је са стрпљењем и предусретљивошћу саслушао излагања свих учесника скупа, а затим и сам веома активно учествовао у дискусији и формулисању закључака и решења за изложене проблеме.

Осим састанака учесници овог скупа су за време свог боравка активно учествовали и у богослужбеном животу парохија у којима су се одржавали горепоменути састанци. У суботу, 18. јуна 2022. године, мешовити хор састављен од присутних диригената, одговарао је на вечерњем богослужењу у Лозани а сутрадан на Литургији у Женеви.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска