Сећања из пепела: Народна библиотека Србије 1941-2021

Музеј жртава геноцида и Народна библиотека Србије приредили су изложбу поводом обележавања 80. годишњице уништења српског националног библиотечког фонда до чега је дошло 6. априла 1941. године услед нацистичког бомбардовања здања националне библиотеке у Београду. На отварању изложбе 7 септембра 2021. године у галеријском простору Народне библиотеке Србије присутнима су се обратили  др Владимир Пиштало, в.д. управника НБС, и Дејан Ристић, в.д. директора Музеја жртава геноцида.

Јавности су по први пут бити представљени неки од артефаката који представљaју изузетне елементе националног културног наслеђа као што су архивалије које сведоче о оснивању НБС, сегменти сачуваног националног фонда, најрепрезентативнији, или једини сачувани, сегменти керамопластике са здања Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, археолошки налази са самог локалитета и др. Сви ти артефакти сведоче о великој трагедини несагледивих размера и последица по српску, европску и светску културу које су за излагање уступиле бројне националне установе културе и просвете.

Истраживања која су довела до реализације изложбе вршена су у бројним установама културе и образовним институцијама: у Архиву Србије, Архиву Југославије, Војном архиву, Архиву САНУ, Историјском архиву Београда, Историјском архиву у Крушевцу, Југословенској кинотеци, Филмским новостима, Народном музеју у Београду, Историјском музеју Србије, Музеју историје Југославије, Музеју града Београда, Музеју ваздухопловства, Војном музеју, Факултету музичке уметности у Београду, Библиотеци града Београда, Републичком заводу за заштиту споменика културе, Заводу за заштиту споменика културе града Београда и у самој Народној библиотеци Србије; драгоцена сазнања прикупљена су и проучавањем приватне заоставштине академика проф. др Ђорђа Сп. Радојичића.

Аутор изложбе је историчар Дејан Ристић, а аутор поставке је др ум Никола Радосављевић, док је реализацију изложбе у потпуности је омогућио Телеком Србија. Поставка ће бити отворена за посетиоце од 7. до 30. септембра 2021. године.

Извор: Радио Слово љубве