Споменица Тимочке епархије 1834-1934

Споменица Тимочке епархије 1834-1934
Споменица Тимочке епархије 1834-1934
Споменица Тимочке епархије 1834-1934
Споменица Тимочке епархије 1834-1934

У оквиру „Фестивала хришћанске културе 2016“ у Историјском архиву Тимочке Крајине у Зајечару, 22. априла 2016. године, са благословом Преосвећеног Епископа тимочког г. Илариона одржана је промоција фототипског издања Споменице Тимочке епархије 1834 – 1934.

Поред промоције овог значајног издања како за Тимочку епархију тако и за друге културно-историјске установе, приређена је и изложба фотографија којима је приказан црквени живот Епархије, значајне личности овог краја, важни догађаји, знаменитости и светиње Тимочке Крајине.

На почетку, окупљене је поздравио директор Архива г. Велибор Тодоров захваливши Епископу тимочком г. Илариону што је у овој установи, данашњом промоцијом, почео први Фестивал хришћанске културе који организује Тимочка епархија нагласивши задовољство због будуће сарадње на заједничким пројектима.

Протојереј мр Игор Ивковић, координатор Фестивала и коаутор изложбе, је присутнима говорио о програму Фестивала, чији је покровитељ Канцеларија Владе РС за сарадњу са верским заједницама, најавивши догађаје које ћемо имати прилике да видимо у наредних двадесет дана.

О самој Споменици говорила је виши кустос Народног музеја у Зајечару г. Јелица Илић истакавши да је ово фототипско издање утолико значајније што се зна да је сачувано свега неколико примерака оригиналне Споменице. Научне и истраживачке установе ће сада са лакоћом доћи до овог релевантног извора података о црквеном животу народа овог краја.

На питања када је основана Тимочка епархија, ко је био њен први Епископ и зашто је седиште епархије у једном периоду било пресељено из Зајечара у Неготин, у своме обраћању одговорио је протојереј-ставрофор Ранко Јовић, дугогодишњи парох неготински. Он је објаснио државне и црквене прилике у Србији у 19. веку нагласивши да хришћанство у Источној Србији има дубоке корене али све до 1834. године и избора архимандрита Доситеја Новаковића за Епископа тимочког црквени живот није био организован сагласно канонима наше Свете Цркве.

Г. Зоран Јанковић, архивиста и коаутор изложбе укратко је предочио присутнима шта ће све моћи да виде на изложеним фотографијама. Истакао је да се у оквиру поставке налази једини сачувани плакат којим је најављена прослава стогодишњице од оснивања Тимочке епархије.

Изложбу је отворио Преосвећени владика Иларион захваливши оцу Игору на уложеном труду око организације промоције Споменице и изложбе фотографија, као и свима онима који су дали свој допринос за припремање целокупног програма. Владика је посебну пажњу посветио новој Споменици Тимочке епархије која ће ускоро бити штампана, а затим доступна јавности.

На промоцији је својим појањем учествовао хор „Свети Никодим Тисмански“ изводећи песме духовног садржаја.

Извор: Епархија тимочка