Судан: Православна црква паљена два пута у мање од месец дана

Три цркве, међу којима и православна црква, два пута су паљене у мање од месец дана у селу Бут, у држави Плави Нил, у Републици Судан. Ватра је потурана и под друге цркве, као што су католичка црква и  црква неке суданске фундаменталистичке верописповести, извештава локална Организација за људска права и развој (HUDO).

Православне цркве у Судану су у надлежности нубијског митрополита Саве.

Цркве су прво запаљене 28. децембра, а након што су их верници почели да обнављају локалним материјалима, поново су запаљене 16. јануара. Децембарски пожари пријављени су локалној полицији, али нису покренули истрагу, нити су предузели било какве превентивне мере.

Други круг потпаљивања такође је пријављен полицији. Судански министар за верска питања Наср ал-Дин Муфрех изјвио је да је један осумњичени ухапшен, али је пуштен због недостатка доказа. Ако су се пожари „догодили као резултат кривичног дела", злочинци ће бити „идентификовани, прогоњени и изведени пред лице правде", рекао је.

„HUDO“  позива суданско Министарство унутрашњих послова да полицију сматра одговорном за непредузимање превентивних мера, чиме је омогућен други круг пожара, а Министарство правде ће предузети потребне кораке да заштити право на богослужење грађанима у питању.

Више од 95% суданског становништва сматра се муслиманима, док се већина тамошњих хришћана придржава католичанства или англиканства.

Oрганизација „Отворена врата САД“ (Open Doors USA) наводи Судан као седму најопаснију земљу за живот хришћана, упозоравајући да су „посебно у опасности хришћански обраћенци муслиманског порекла“.

Извор: Orthochristian.com (с енглеског Информативна служба Српске Информативне Службе)