Сусрет Васељенског Патријарха Вартоломеја и Папе Фрање у Јерусалиму 24-26. маја 2014.

Ред Светог Андрије, архонти Васељенске Патријаршије обавештавају у вези предстојећег састанка Његове Свесветости Патријарха васељенског Вартоломеја и Папе Фрање у Јерусалиму  25. и 26. маја 2014. године.

У недељу, 25. маја 2014, Васељенски Патријарх Вартоломеј и папа Фрања састаће се у цркви Светог Гроба да обележе састанак у Светој земљи пре педесет година њихових поштованих предшественика Васељенског Патријарха Атинагоре и Папе Павла VI. Историјски састанак 1964. године обележио је почетак једне нове етапе у односима између Цркава у Риму и Цариграду и посебно између Римокатоличанства и Православља као целине. Значај тог догађаја може се ценити утолико више уколико се стави у контекст једног миленијума којим је доминирало теолошко отуђење и заједничко неповерење између двеју највећих хришћанских традиција.

Састанак из 1964. г. у Јерусалиму био је почетак једног дугог пута, који су будући нараштаји требало да наставе. Гледајући уназад педесет година после овог догађаја, обе Цркве могу бити захвалне што је већи део постигнут и у „дијалогу љубави“ (наиме, начелне размене и општења између њихових вођа и представника) и у „дијалогу истине“ (односно, званични теолошки дијалози и разговори). Дух братске љубави и заједничког поштовања заменио је стару полемику и сумњу. Много тога још увек треба да се постигне и, заиста, стаза путешествија биће дуга. Међутим, ова стаза мора се пратити упркос тешкоћама, јер не постоји алтернатива, вели се у саопштењу архонта.

Предстојећи сусрет Васељенског Патријарха Вартоломеја и Папе Фрање у Јерусалиму 25. маја 2014. треба да буде снажна симболична потврда привржености и одлучности да се настави путем којим су два велика црквена поглавара кренули пре пола века.

Извор: OCP Orthodox Info