Свечано отворена Моба 2015.

Свечано отворена Моба 2015.
Свечано отворена Моба 2015.
Свечано отворена Моба 2015.
Свечано отворена Моба 2015.

Поздравним словом Епископа шабачког Лаврентија  и директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милете Радојевића отворена овогодишња Моба у Соко граду.

Сваки дан је празник Мобе, празник великог саборовања младих већ петнаест година на Соко граду. Данас су се млади радовали сваком госту који је дошао да их поздрави. Припремали су се за свој програм. Химном Боже правде објавила је данас младост Сокола да представља најбоље што има у православном свету, а то је молитва, песма, игра у славу Господа нашег и светитеља Николаја Српског коме је манастир посвећен.

После отпеване химне  Његово Преосвештенство Епископ шабачки Лаврентије поздравио је све учеснике Мобе 2015, који су допутовали из разних земаља.

„Дозволите да вас од срца поздравим и изразим своју велику радост што се и ове године  сабрали под кровом ове свете обитељи, као и и да вам од срца захвалим што сте дошли да видите ову нашу дечицу, ове наше ласте што се сваке године окупљају у овом гнезду да долију јелеја у кандило својих срца, да обнове своје родољубље, и да се међусобно зближе и заволе.

Ту мисију наш манастир Светог владике Николаја Српског врши већ петнаест година. Плодови тога рада  осећају се и у нашем друштву, скоро на сваком кораку. Често  путујући по Србији, или чак по Европи, сретнем поједине чланове који су некада били на Моби и са великом љубављу и радошћу причају о данима проведеним на Соколу.

Кад смо зидали и сваку циглу постављали овде, мени је ова слика сабрања младих била пред очима. Молио сам се да ова кућа буде кошница која ће окупљати све добронамерне људе, посебно Србе, и помоћи им да овде нађу себе, да оснаже своју веру и укрепе своју душу и срце. Ево, Бог је услишио наше молитве...“ - казао је Преосвећени владика Лаврентије.

Директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије др Милета Радојевић истакао је значај Мобе која траје већ петнаест година и на прави начин учи нашу децу историји и култури, традицији, али и проширује њихова знања и видике, отвара нова врата према другим народима из света.

Гопосподин Радојевић је истакао да је Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама (раније као Министарство) помогла и ове године одржавање саборовања младих на Моби, а да ће се трудити да, према могућностима, помогне и  изградњу инфраструктуре и других објеката и садржаја како би се обезбедили бољи смештајни капацитети, али и уређење околног простора.

Најмлађи учесници Мобе 2015, полазници веронауке при храму Светог Јована Владимира из Бара, одиграли су више народних кола, док су девојке певале песму Онамо, намо, за брда ова.

Већ традиционални гости и заљубљеници Мобе, деца из Житорађе са вероучитељем Гораном Антанасковићем, освојила су срца мобаша народним песмама. Део црквеног хора Бисери, којем су се придружила деца из Житорађа, поново нас је подсетила на веру, наду и љубав са којом је живе и живимо сваки дан.

Право изненађење и откриће Мобе 2015. јесте традиционални осетински плес СИМД. који су приказала деца Осетије. Десет парова је приказало игру лепоте, снаге, отмености, достојанства. Њихова највећа брига је била да ли ће их други разумети, јер њихова земља је удаљена око четири хиљаде километара од Србије, за нас непозната. Громки аплауз деце Косова и Метохије, Србије, Македоније, Црне Горе, Немачке, гостију из Републике Српске, Општине Љубовија, припадника полиције, измамио је сузе код младих из Осетије који су препознали велико срце наших људи у којем имају своје место.

Несебичну помоћ Моби даје лазаревачко предузеће Ластра, а уз њега и многа друга предузећа, као и свештенство Епархије шабачке. Данашњем сабрању је присуствовао министар за саобраћај, везе и  комуникацију Републике Српске г. Неђо Трнинић, као и г. Сретен Цветојевић, историчар, који сваке године младим мобашима држи слово из историје о Соколским планинама, Соко граду и манастиру Светог Николаја Српског.

Зорица Зец