Светигорa - фебруар 2009.

У продаји је фебруарски број Светигоре - образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловној страни је фотрографија Његове Светости новоизабраног Патријарха московског и све Русије Кирила. Избор Патријарха Кирила на престо Руске православне цркве је догађај који је одјекнуо православним свијетом, те су прве странице часописа посвећене том најактуелнијем догађају у Православљу.

Највише текстова у новом броју Светигоре, поводом Савин-дана, везано је за име првог српског просветитеља и учитеља, оца Српске православне цркве - Светог Саву. Блок о Светосављу почиње ријечима светог Николаја Жичког о обрасцу српског архиепископства. Интегрално је пренијета светосавска бесједа Благоја Баковића, изговорена у Подгорици на централној светосавској академији.

Ове године обиљежава се сто година од упокојења великог подвижника Православља ХХ вијека - светог Јована Кронштатског. Светигора преводи разговор са руским баћушком Генадијем Беловоловим о овом светитељу новијег времена.
О духовном препороду Свете Горе говори некадашњи уредник часописа Светигора јеромонах Никодим Богосављевић, а о светоме граду Јерусалиму можете прочитати наставак путописа из претходног броја. О нашем Јерусалиму - Косову светом, Светигора преноси предавање Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија, под називом "Христолика косовска рана", које је одржано у Београду, док о "Косовском завјетном опредјељењу краља Николе" наставља да говори историчар Предраг Вукић. Жовотопис некадашњег ректора Призренске богословије проте Стевана Димитријевића описује јереј Бобан Стојковић.
Поред текстова из богословља, медицине, поред поезије, ту је и неколико репортажа о празновању Бадње вечери, бесједа Епископа Јована Пурића на празник Обрезања Господњег, затим стална рубрика хронике из Отачаствене и Помијесних цркава, које обухватају сва важна збивања у Отачаственој цркви и широм православног свијета, као и преглед догађаја у Цетињској Митрополији између два броја.

С.Ж.

Извор: Митрополија црногорско-приморска