Светосавски турнир у шаху 2020.

Светосавски турнир у шаху 2020.
Светосавски турнир у шаху 2020.
Светосавски турнир у шаху 2020.
Светосавски турнир у шаху 2020.

Светосавски универзитетски турнир у шаху за 2020 одржан је 4. фебруара 2020. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Традиција организације турнира је дужа од четврт века, а последњих седам година факултет је домаћин љубитељима древне игре. Овогодишњи турнир је окупио 32 учесника.

Турнир су отворили декан Православног богословског факултета проф. др Зоран Ранковић и проф. др Драган Милин, у име домаћина, а у име Универзитетског спортског савеза Београда и као судија г. Небојша Баралић.

Светосавски универзитетски турнири у шаху нису резервисани само за студенте и професоре. Присутан је био и велики број гостију који радо учествују на Светосавском турниру. Тако је било и ове године. Поновила се историја да прво место осваја гост који игра по позиву домаћина. ФИДЕ мајстор Горан Јелић, професор у Математичкој гимназији у Београду је освојио 6,5 поена и за поен побегао другопласираној, женском интернационалном мајстору Лени Миладиновић, која је уједно била и најуспешнији студент на турниру. Горан Јелић је награђен статуом Светог Саве коју сваке године добија укупни победник.

Треће место је припало протођакону др Сави Милину са Православно богословског факултета са 5 освојених поена. Исти број поена је освојио и студент Математичког факултета Матија Лојовић који се уз Лену Миладиновић пласирао на финални турнир првенства студента који носи назив „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“.

Другу студентску награду освојио је Лука Војиновић са Електротехничког, а трећу Милош Крстић са Економског факултета, обојица по 4,5 поена.

У конкуренцији професора поред др Саве Милина награде за друго и треће место освојили су др Новак Малешевић (Филолошки факултет) и проф. др Душан Микичић (Електротехнички факултет).

Захваљујући бројним донаторима сви учесници турнира су добили вредне награде и поклоне. Као и прошле године, организацију турнира су помогли: Епархија бачка, Патријаршијски управни одбор, Издавачки фонд СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, редакција Православља - новина Српске Патријаршије, Задужбина манастира Хиландара, Музеј Српске Православне Цркве и Библиотека Српске Патријаршије.

Турнир се играо по швајцарском систему у 7 кола са темпом игре 10 минута по играчу уз бонификацију од 5 секунди по потезу.

Резултати, табеле и комплетна статистика може се пронаћи на следећем линку:

https://chess-results.com/tnr513320.aspx?lan=1&art=1

Организатори турнира су били Православно богословски факултет, Универзитетски спортски савез Београда, Шаховски клуб „Богослов“ и Шаховски клуб „Студентски град“, а судили су Небојша Баралић, међународни шаховски судија и Раде Гољовић, ФИДЕ судија.

Небојша Баралић