Светски молитвени дан жена 2017.

Светски молитвени дан жена 2017.
Светски молитвени дан жена 2017.
Светски молитвени дан жена 2017.
Светски молитвени дан жена 2017.

Светски молитвени дан жена, који је установљен 1884. године, има за циљ осветљавање проблема жена. Сваке године жене из изабране земље домаћина представљају своју културу, проблеме и изазове и припремају молитвени скуп. Ове године, под слоганом Јесам ли неправедан према теби? у евангеличкој цркви у Земуну екуменска група жена представила је државу Филипине.

Ове године овај дан је обележен у евангеличкој цркви а.в. у Земуну 3. марта, старањем верника Словачке евангеличке цркве а.в. и њихове Црквене општине, на челу са пасторком Аном Петровић. Истичемо и то да су верници ове Црквене општине припремили и малу агапу љубави. Пасторка Петровић је одржала пригодну проповед.      

У пуном храму представници Српске Православне Цркве, Римокатоличке Цркве, Гркокатоличке цркве, Словачко-евангеличке цркве придружиле су се заједници жена у свету које сваког првог петка у марту, по одлуци Унеска, обележавају овај дан.             

Међу присутним верницима били су представник Патријарха српског протођакон Радомир Ракић, фра Жељко Паурић, протојереј Владислав Варга, свештеник Немачке Евангеличке Цркве Ханс Ф. Рабус, свештеник Англиканске ортодоксне цркве Игор Ђурчик, сестре милосрднице Винка Паулског и Мале сестре срца Исусова. Достојно је и праведно захвалити на добровољном прилогу који је сакупљен, а који је намењен интернату за девојке које воде сестре Усмиљенке на Бановом Брду.

Маријана Ајзенколм, фото: Слободан Бибић