Тврдошка винарија на "Требињским данима вина"

У организацији Удружења виноградара и винара источне Херцеговине "Винос", са сједиштем у Требињу, јуче је у Спортској дворани Брегови одржана, трећа по реду, гастро-туристичка манифестација под називом "Требињски дани вина, сира и пршута", која је окупила 30 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе.

Замисао која је, прије три године, на Светог Игњатија Богоносца, за славу Епархије Захумско херцеговачке и приморске, почела да се остварује, са циљем да окупи произвођаче аутохтоних вина и прехрамбених производа овог краја, како би се указало на Херцеговину као значајно виногорје БиХ, али и на чињеницу да имамо здраву и квалитетну храну, сада је остварена по трећи пут и постаје традиционална.

Као једни од оснивача Удружења "Винос" и као једни од покретача фестивала, по трећи пут се представила и Винарија манастира Тврдош.

Према ријечима Тихомира Кудуза, директора Винарије Тврдош, на овогодишњој манифестацији су се представили са три вина.

"То су наша врхунска вина, вранац, каберне совињон и жилавка, а оно што је ново између два фестивала јесте чињеница да смо пуно тога уложили у организационом смислу у винарији, јер смо постигли европске стандарде, али и проширили европска тржишта", каже Кудуз.

Иако манифестација није имала оцјењивачки карактер, овој винарији, којој су крајме прошле године додијељени сертификат ИСО стандард 9001/2000., као и ХАЦЦП сертификат за квалитет прехрамбених производа, што ју је учинило првом винаријом у БиХ која је сертификована на овај начин, посјетиоци манифестације су оцијенили високом оцјеном, односно, вина су, кажу познаваоци овог пића, била изванредна.

"Сада смо у преговорима са дистрибутерима у Данској и Норвешкој, тако да ћемо покушати проширити тржиште и на Скандинавију.

Недавно смо се вратили са Фестивала вина у Београду, гдје смо, у Сава центру, на достојан начин представили и винарију и Републику Српску, али смо успоставили и нове пословне контакте", истакао је Кудуз.

Од свих понуђених тврдошких вина, најбоље се, кажу у овој винарији, продаје вранац, по коме је винарија и позната на тржишту, док и друга два вина полако крче пут и постају све траженија...

Извор: Епархија захумско-херцеговачка