У Билећи сахрањени ексхумирани посмртни остаци страдалих 1944.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Г.Григорије, уз саслужење шесторице свештеника и два ђакона у храму Светог Саве у Билећи, одслужио је опијело припадницима Билећке војно-четничке бригаде Југословенске војске у отаџбини, као и недужних цивила побијених са њима. Нема вјеродостојних података о томе колико је укупно страдало војника и цивила у борбама Краљеве војске и партизана, али се процјењује да је ријеч о неколике стотине.

Овом приликом сахрањени су посмртни остатци побијених војника и цивила који су извађени са локалитета Мера из масовне гробнице која се налази уз магистрални пут који пролази кроз Билећу. Наиме, 02.октобра 1944.године по уласку партизанских снага у Билећу одмах је заробљена једна група војника припадника Билећке војно-четничке бригаде и уз њих један број недужних цивила који су потом одведени на горепоменути локалитет и том приликом стријељани. Њиховој родбини и пријатељима није било дозвољено да их часно сахране, него су заједно закопани у ову масовну гробницу. Сада, послије 65 година они су ексхумирани и како то и доликује крштеној души опојани и сахрањени.
Сахрана је обављена у присуству више стотина Билећана у новоизграђеној спомен-крипти у порти саборног храма, а планиран је и споменик у централном гратском парку у Билећи гдје је овом приликом обављено освећење крста на планираној локацији. Освећење је обавио по благослову Владике Григорија старјешина саборног храма у Билећи, јереј Михаило Андрић.

Преосвећени Владика је у својој архипастирској бесједи нагласио да су данас кости потрвене чуле глас Сина Божијега и пјесму вјере, наде, љубави, живота, пјесму Крста и Васкрса, пјесму туге и радости, рекавши како се оне данас смирују, а са њима и душе наше, те да се данас радујемо што побјеђује правда и милост Божија, и што нема те људске неправде која неће кад-тад бити одкривена и показана и проказана као ништавна, као неважна и пролазна. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка