Упокојио се протојереј-ставрофор Илија Лијескић (1938-2020)

Дана 26. октобра 2020. године одјекнула је тужна вест о упокојењу протојереја-ставрофора оца Илије Лијескића у Бајиној Башти. Бивши бајинобаштански парох и архијерејски намесник Илија Лијескић након велике борбе са отешком болешћу предао је своју душу у наручје Аврамово.

Прота Илија рођен је 8. августа 1938. године у селу Дрежник код Ужица од побожних и благочестивих родитеља Жарка и Радмиле као најмлађи од петоро деце. Близак је сродник чувеног проте Владимира Лијескића, који је важио за једног од најугледнијих свештеника Епархије жичке између два светска рата.

Основну школу завршио је у Ужицу, а потом уписује православну Богословију у Призрену. Tоком школовања упознаје своју будућу супругу Оливеру са којом ступа у брачну заједницу. По завршетку школовања је рукоположен у чин ђакона, а недуго затим и у чин свештеника. На прву парохију долази 1964. године у село Брезна код Горњег Милановца где је остао до 1974. године. Исте године добија премештај у село Дуб код Бајине Баште, а већ следеће године бива постављен за пароха бајинобаштанског, а потом и на дужност архијерејског намесника рачанског.

Прота Илија ће у срцима својих парохијана и осталог верујућег народа бити упамћен као свештеник и човек огромног срца, који је на сваком свом кораку сведочио да је спреман дати свој живот за реч светог Јеванђеља.

Опело и сахрана биће одржани 27. октобра 2020. у 13 часова на Градском гробљу у Лугу у Бајиној Башти.

Извор: Епархија жићчка