Уснуо у Господу протојереј Ратко Радојичић (1943-2022)

Уснуо у Господу протојереј Ратко Радојичић (1943-2022)
Уснуо у Господу протојереј Ратко Радојичић (1943-2022)
Уснуо у Господу протојереј Ратко Радојичић (1943-2022)
Уснуо у Господу протојереј Ратко Радојичић (1943-2022)

На празник Светог апостола Онисима и Преподобног Јевсевија Пустињака, у болници у Ваљеву уснуо је протојереј Ратко Радојичић. Рођен је 1943. године од оца Миломира и мајке Драгице  у селу Дуб код Бајине Баште. Основну школу је завршио у Злодолу, а богословију у манастиру Крки. У чин ђакона је рукоположен 16. јула 1967. године, а у чин презвитера 23. јула 1967. године од стране Епископа жичког Василија у Прилипцу код ужичке Пожеге.

На прву парохију је послат 1. августа 1967. године у Брекову где је обновио парохијски дом, и у суседној парохији бјелушкој коју је опслуживао саградио је трпезарију са звоником и канцеларијом. Године 1970. је постављен за пароха у Шилопају код Горњег Милановца где је такође саградио црквени дом, трпезарију, канцеларију и опремио и саградио црквену библиотеку. Од 16. новембра 1975. године постаје парох друге белановачке парохије и ту остаје све до одласка у пензију 2008. године. У Белановици прота Ратко је са другим парохом такође подигао велику трпезарију са канцеларијама, радио неуморно на уређивању парохије и прослављања имена Божјег међу народом.

Био је свештеник мирне нарави, милостивог срца, очинске љубави, велик у делу и речима, широкогруд у праштању. Поседовао је народску мудрост и највише је саветовао онако како то народ најрадије прихвата – кроз шалу. Познавао је сваког парохијана у дубину душе, крстио је неколико генерација, а колико се сродио са народом говори и то да је након пензије остао да живи у Белановици. Имао је поштовање не само својих парохијана већ и људи из околине. Може се слободно рећи да је Белановица поред многих других била позната и по проти Ратку. У браку са супругом Станимирком је добио двоје деце и од њих четворо унучади и једно праунуче.

На празник Светог великомученика Теодора Тирона, 2. марта 2022. године, свештенство и верни народ  молитвено су се опростили од протојереја Ратка Радојичића, пензионисаног пароха белановичког, који је уснуо у Господу 28. фебруара после краће болести у Ваљевској болници.

Опело у храму Покрова Пресвете Богородице у Белановици, где је почивши прота службовао 33 године, служили су: протојереј Светолик Марковић, архијерејки намесник качерски; протојереј-ставрофор Гојко Терзић, парох цветановачки; протонамесник Слободан Алексић, парох белановички; јереј Горан Џопалић, парох заграђски; јереј Миодраг Марковић, парох моравачки; јереј Ивица Тадић из Краљева; јереј Срећко Богићевић, парох при Лазарици у Београду; протојереј Чедомир Дамљановић, пензионисани парох милановачки; ђакони Слободан Пејовић и Синиша Јовановић из Врњачке Бање.

Опелу поред чланова породице и сродника молитвено је присуствовао велики број верних из Белановице и околних села. Пригодном беседом присутнима се обратио  протојереј Светолик Марковић.

Извор: Епархија жичка