Варна: Недеља православне књиге 2015.

Митрополит Амфилохије говори о Православљу у 21. веку, а протојереј Радомир Никчевић представља издавачки програм „Светигоре“

У организацији Митрополије Варне и Великог Преслава, од 7. до 13. септембра 2015. године у Варни се приређује манифестација Недеља православне књиге, током које се одржавају прикази православног издаваштва, концерти, предавања и богослужења. Митрополит Варне и Великог Преслава г. Јован на отварању ће одржати предавање о свом предшественику Симеону, а у наставку ће проф. Валериј Алексејев, председник Међународног фонда јединства православних народа, беседити на тему „Јединство православних народа“.

Исте вечери, Венцеслав Каравалчев, докторанд на софијском Богословском факултету, говориће на тему „Личност и дело Светог цара Бориса Крститеља“.

Уторак је Мала Госпојина по новом календару, па ће после свете Литургије у Саборној цркви протојереј Радомир Никчевић изложити свеукупну делатност Издавачко-информативне установе Митрополије црногорско-приморске„Светигора“ - издаваштво, радио и телевизија. У наставку ће бити представљена књига студија о Литургији епископа Атанасија Јевтића - говориће др Димитар Златев с Православног богословског факултета у Великом Трнову, као и „Дневник новог косовског распећа“ митрополита Амфилохија Радовића. Исто вече биће приказан документарни филм о стању на Косову и Метохији.

У среду, 9. септембра, монах Мојсеј Светогорац говориће на тему „Јуродиви Христа ради“, док ће о књизи иконома Павела Грабова у издању Светог Синода Бугарске Цркве „Житија и богослужбена последовања Светог Ахилија Лариског и Светог Николаја Вуненског“ у име синодалног издаваштва говорити Анул Христов. 

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије ће истог дана увече, у 18,15 часова, одржати предавање на тему „Мисија Цркве у савременом свету“, а Митрополит едески Јоил ће говорити на тему „Хлеб наш насушни“.

Предавања ће се одржавати до суботе, када ће се учесници манифестације посетити Духовно-просветни центар „Свети архангел Михаил“. У недељу ће бити служена света архијерејска Литургија у Саборној цркви Варне.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод с бугарског Р. Ракић)