Васкршње свечаности у Крагујевцу

Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу
Васкршње свечаности у Крагујевцу

Прослава празника Светлог Христовог Васкрсења настављена је  27. априла 2022. године, у Светлу среду, у порти храма Светог Саве, где је у организацији братства храма и културно-историјског центра „Српска круна“ гђе Мирјане Раденковић, организована изложбе васкршњих јаја.

Учешће у програму узели су народни оркестар под управом г. Предрага Миловановића, академски вокално-инструментални ансамбл „Архангели Авиа“ под управом г. Војислава Спасића, и дечији хор и фолклорни ансамбл „Свети Сава“ под управом јереја Ивана Антонијевића.

Фолкорни ансамбл је извео многобројне народне игре, а дечији хор је отпевао „Ми смо деца неба“ и „Људи ликујте“.

Према речима организатора, Свети Сава коме је посвећен храм, место сабрања, направио је прву бразду у историји народа српског православног. -Као и сваки добри отац, и нама је наш отац Сава оставио много мудрих смерница и савета који нам могу осмислити садашњост, али још важније, које нам могу обожити и осмислити будућност. Једна од најважнијих спасоносних поука јесте да свако у свом времену, ма када се родио, и ма у каквим приликама да се родио, треба мудро и стрпљиво да бира оно најистинитије, најбоље, најчовекољубивијег, за темеље сопствене душе, и целокупног сопственог живота. Литургијска прослава празника Христовога Васкрсења Господа Исуса Христа, и сва васкршња симболика исказана кроз наше народне обичаје, јесте поглед у светосавско предање, ка светосавском предању и за светосавким предањем. Храм Божији – то су људи, а да би одолевао времену неопходни су му стубови, а то су хришћани.

У току манифестације, додељен је и орден Српске круне др Гордани Ђокић због дугогодишњег резултата у области здравствене заштите и сузбијања пандемије вируса.

Васкршњи сусрет је завршен туцијадом јајима, у којима су посебно место имали најмлађи верници, чији су знатижеља и радост измамили осмехе на лицима присутних људи. Овакав вид културно-уметничких манифестација показује да је место окупљања у порти светог храма на Аеродрому потреба, и обичај, који је препознат од стране вернога народа, и да је Црква она која окупља, сабира, васпоставља и приводи све и сваки израз народног бића Господу и Спасу, Васкрсломе Спаситељу нашем Исусу Христу.

Извор: Епархија шумадијска