Ватикан: Државни секретар у Москви од 21. до 23. августа 2017.

Државни секретар Пјетро кардинал Паролин боравиће од 21. до 23. августа у Русији. Ово је изјавила ватиканска нунцијатура у Москви у петак немачкој католичкој новинској агенцији КНА. То је највиша посета Ватикана Русији почев од 1999. године, када је кардинал Ангело Содано учествовао у освећењу католичке катедрале у Москви.

Паролин жели да се у руској престоници састане са председником Владимиром Путином и патријархом Руске Православне Цркве Кирилом. Програм његове посете није објављен. Паролин је средином јула изразио наду на италијанској телевизији да би његов састанак са Путином могао имати позитиван утицај на политику у тој земљи.

Посматрачи оцењују да је Паролинова посета од великог значаја. Сматрају да ова посета може  послужити и као припрема још једног састанка папе Фрање са патријархом Кирилом  после њиховог историјског састанка у фебруару 2016. у кубанској престоници Хавани.

Први државни секретар кардинал Агостино Казароли је 1988. године, као неимар ватиканске источне политике, боравио у Москви поводом 1000-годишњице крштења Руса. Тек од 1991. године Света столица у Москви је отворила своје представништво. Под папом Бенедиктом (2005-2013) Русија и Света столица су крајем 2009. године успоставили пуне дипломатске односе, а од 2010. године имају званично своје амбасадоре.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ).